Liljekonvaljer till jul – liksom förr

Ja, förr kunde man köpa små groddar till iskonvaljer, helt vanliga liljekonvaljer som grävts upp mer än ett år tidigare och sedan legat svalt med hjälp av is. I backen ovanför sommarstugan finns massor av liljekonvaljer, så jag chansade och grävde upp för några veckor sedan, innan snön kom. Jag hoppas att groddarna fick nog med kyla innan dess. De har legat i matkällaren sedan dess och det kanske också räknas som kyla. Men oavsett om det lyckas har jag ändå liljekonvaljer ser du. När jag var till grossisten och skaffade material för kransbinderikursen som blir på tisdag, upptäckte jag färdiga iskonvaljer i kruka! Bara att ta hem och sköta om tills de slår ut! Några extra plantor kom med hem ifall någon kund vill ha. Adventspriset är 55 kr, men först till kvarn! Vi öppnar BillaBlom vid behov, bara att ringa. Marschallhållare, halmkransar och material och pynt för kransar finns att köpa. Och presentkort för den som vill fixa julklappen för trädgårdsägaren!

Späda konvaljeskott till jul påminner om våren

Mina uppgrävda små groddar ska jag plantera i sandblandad jord och ställa dem i sval rumstemperatur och försöka lura dem att det är vår. Hos odla.nu finns beskrivning att man ska lägga på mossa som man duschar ofta och sätta en mörk “hatt” över tills de tagit sig upp 5 cm.

Små liljekonvaljegroddar

Inte hinner de bli klara till jul, men jag är glad om det blir något alls. Rapporter kommer här, och när de jag köpt blommar, kommer även en doftrapport.

Liljekonvaljer i mörka december