Lyxiga saffransbullar med vit choklad och pepparkaksvariant av chokladbollar

Förra julen smakade jag godaste saffransbullarna någonsin hos en av svärdöttrarna, så nu har jag försökt mig på något liknande. Våra traditionella lussekatter och lussebröd har alltid varit bra men dessa är något extra. Har just proppat in en en nybakad med ett glas mjölk. Mycket fett och mycket sött! Borde sova gott med sådan bomull i magen! Eller kanske inte…

Jag gjorde en dubbel sats och en liten del av degen fick bli vanliga lussekatter.

Saffransbullar med vit choklad (1)

Saffransbullar med vit choklad 18 st stora 220 grader i ca 10 minuter

2-3 paket saffran
2 dl mjölk
1 dl grädde
50 gr färsk “blå” jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
100 g mjukt smör
1 ägg
ca 11 dl vetemjöl special

Fyllning:
150 gr mjukt smör ( ja det är rätt, så mycket ska det vara!)
3/4 dl råsocker
100 gr hackad vit choklad
uppvispat ägg till pensling
hackad sötmandel

Mortla saffran med en sockerbit och blanda med lite av mjölken och kör i mikron till det är hett. Jästen blandas med den kalla mjölken och grädden, socker, salt, ägg och smöret i klickar. Saffransblandningen tillsätts när den svalnat. Mjölet tillsätts lite i sänder och degen bearbetas i maskin i minst 20 minuter. Lägg över en duk och låt jäsa till dubbel storlek i ca 1 timme.
Stjälp upp degen och platta ut den till en avlång platta 1 cm tjock. Bred på smör och strö på råsocker och vit choklad över hela ytan. Vik degen dubbel och skär ut bitar som du gör ett snitt mitt i så det blir två remsor som sitter ihop. Snurra ihop remsorna till en knut och lägg i pappersformar. Lägg på en bakduk. Ställ till jäsning ovanpå spisen, till dubbel storlek igen och pensla sedan med ägg. Strö på hackad mandel och grädda strax över ugnens mitt i ca 10 minuter.

Jag tog bara 2 påsar saffran men känner att det behövs mer om inte allt annat gott ska ta över smaken.

Saffransbullar med vit choklad (2)

Pepparkaksbollarna var också nya för mig, tänkte att barnbarnen som kommer och lussar på lördag ska gilla dem. Pepparkaksdegen brukar ju slinka ner lätt i alla fall! Jag tänkte vi skulle äta frukost tillsammans och efteråt lite glögg och en pepparkaksboll. Receptet kommer på bloggen, men inte idag, då klockan är sen. Men vad ska man bjuda på för extra trevligt en lussefrukost som passar barn och vuxna?Kan jag få något förslag av er läsare? Tom på idéer just nu… god natt!

3 reaktioner på ”Lyxiga saffransbullar med vit choklad och pepparkaksvariant av chokladbollar

Kommentarer inaktiverade.