Julpyssel 12: Fönsterdekoration med mossiga grenar och pepparkaksbollar

Med silvertråd sk builliontråd, vita pärlor, snöstjärnor blir billigt material från skogen en fönster- eller bordsprydnad. Av tjock näver klippte jag hjärtan och tunn näver fick bli långa band.

Fönsterdekoration av mossiga grenar

Det mesta är fäst ihop med limpistolen förutom granriset som jag bara lagt löst inunder och sett till att det följer dekorationens form. Här är det köpt nobilisgran som inte tappar barren liksom vanlig gran, annars är det ju lätt att byta ut när kvistarna börjar torka. Har du blågran, koreagran eller annan ädelgran på tomten är det också hållbart granris. Tänk bara på att klippa fint med vass sekatör så du inte skadar trädet. Klipp vid en förgrening och lämna inga stumpar! Även cembratall ger fina kvistar.

Närbild av fönsterdekoration av mossiga grenar

Två krokiga björkgrenar med påväxt mossa utgör stommen. De är ihopvirade med mycket silvertråd. Den vackra buillontråden som hänger över näverhjärtana går att dra ut till en lång zickzack-tråd för att kunna vira runt grenarna.

Stjärna med fönsterdekoration av grenar

I det enda fönster jag hade ledigt för dekorationen är både gardinen och stjärnan i rött, så jag la till några röda detaljer i dekorationen så att allt hänger ihop. Annars är det fint med bara naturens färger kombinerat med silver.

Och här kommer det efterfrågade receptet till pepparkaksbollarna som jag visade igår.

Pepparkaksbollar 

200 gr riven mandelmassa
100 gr mjukt smör
1 dl strösocker
3 dl fiberhavregryn
2 msk pressad apelsin
1 msk vaniljsocker
4 tsk kanel
1 msk ingefära
1 tsk kryddnejlika
1 nypa salt

Blanda allt för hand eller i matberedare. Tillsätt mer pressad apelsin om det är för torrt. Rulla till bollar i pärlsocker. Förvara i kylen.