Många goda bär och frukter växer i norr!

Med många frukt- och bärsorter pågår skörden från juli och ända in i oktober. Vad härligt att ta en runda i trädgården och smaka på det som är bäst just nu! I år är mycket sent och de amerikanska blåbären mognar fortfarande. Annars är det nu rätt tid för päron, björnbär och de sena äpplena.

Höstskörd från trädgården

Päronen är av sorten ´Suvenirs´ som är härdig till zon 5 och självfertil så det behövs bara ett träd. Det blir många söta päron varje år, men i år är de små. Jag trodde inte de skulle hinna bli klara, men de får eftermogna inomhus. Och de sibiriska björnbären är så lättodlade, bara att binda upp de höga kvistarna och på hösten klippa bort de som gett frukt. Och inte ge så mycket gödsel. Alla bär mognar inte samtidigt utan ska plockas när de är saftiga och lossnar lätt. Oj, vilken delikatess! BillaBlom har inte många plantor kvar, men mer kommer nästa säsong.

Sibiriska björnbär

Det är första året jag får bär på nya havtornsbuskarna. Ja, hanen ger inga bär, men är nog så viktig. Det blev stora fina bär och inte mycket taggar som besvärar. Hela tiden kommer nya bättre sorter, och de som gäller nu är Eva och Otto. De bären blir större, sötare, vitaminrikare och buskarna tål temperaturväxling bättre än de som finns tidigare. Vintrarna har blivit konstiga numera, med vår när det ska vara vinter och kyla mitt i sommarn nära på, istället. Sådana växlingar har en del växter svårt att klara, då de börjar vegetera och kylan sedan kommer igen. När det gäller havtorn är speciellt hanarna känsliga. Som vanligt då?!! I vilket fall är bären mycket nyttiga så jag har fryst in min lilla skörd och får ta dem som små piller i vinter.

Havtornsbär

2 reaktioner på ”Många goda bär och frukter växer i norr!

 1. Så här års när många växter och blommor gett upp så uppskattas verkligen fukten och bären som ännu ger skörd 🙂
  Jag har funderat i ett par år över havtorn men har inte kommit till skott ännu!
  Men jag vill ännu mer nu 🙂

  Kram

  1. Monica Söderström

   Ja många sorter är kul att ha, inte så mycket av varje så det tar mycket tid att ta vara på utan större variation istället!

Kommentarer inaktiverade.