Med blomma som en spetsduk

Sedan jag såg snittblomman Ammi visnaga, tandpetarsilja,  eller om det var Ammi majus, slöjsilja – de är rätt lika, har jag sökt frö. Nu är tandpetarsiljan hittad hos Thompson and Morgan och sådd inomhus så att det säkert ska bli sådana i trädgården denna sommar. Med sina vita spetslika blomflockar med lite grönt i liknar den hundkäx. Blir jättefin som utfyllnad i skira sommarbuketter.

Ammi visnaga tandpetarsilja (2)
Ammi visnaga

Bladverket är dillikt och den ser lite vek ut, och är ofta krokig, men står ändå länge som snittblomma. Jag tycker det krokiga ger den där vildblommekänslan som passar i sommarbuketter. Den är släkt med dill och morot, men även den goda kryddväxten spansk körvel som den är rätt lik. HÄR kan du läsa om den.

En ensam krokig tandpetarsilja i vas blir fint i badrummet
En ensam krokig tandpetarsilja i vas blir fint i badrummet

När jag tänker efter så var det nog torkad tandpetarsilja som en försäljare trugade på oss när vi för många år sedan var i Marocko. Han sa att den var bra att peta tänderna med och så var den någon sorts medicinalväxt. Har för mig att han också sålde på oss något som var bra mot snarkning. Vi åkte också hem med påsar med pepparmynta och smårosor som blev gott te. Vi blev liksom tvungna att köpa sedan han bjudit på sådant te. Tandpetarsiljan kommer dock att få sin plats i vasen oavsett vad den kan bjuda på för nyttigheter.

Ammi visnaga är fin utfyllnad i buketter
Ammi visnaga är fin utfyllnad i buketter

7 reaktioner på ”Med blomma som en spetsduk

  1. Anonym

    Ja visst är dom fin. Den andra, Ammi majus är ju lätt å få tag i. Men det vet du ju säkert redan. Hoppas dom blir fina, dina Ammi visnaga =)

    1. Monica Söderström

      Tack. Jag inte klar över skillnaden mellan dem, men tror att det är visnagan jag sett, så jag hoppas nu på ett fint resultat!

  2. Den hade jag aldrig hört talas om. Mycket skir och snygg. Blev ju jättesnygg på badkarskanten. Och så snyggt den följer den blå vasens böljande rörelse.

  3. Visst är det en vacker blomställning. Själv hålletr jag mig till den betydligt mer lättåtkomliga…kirs ;-)…var blommor jag älskar. Den får växa bakom växthuset på en begränsad yta under magnolian. Dock kan jag inte peta tänder med den…;-)! /Anja

Kommentarer inaktiverade.