Hjortronglass med västerbottensost och vit choklad.

Gårdagens efterrätt blev glass med råvaror från norr. Nyplockade hjorton från myren och Västerbottensost från kossornas betande på ängen, ger verkligen en norrländsk touche. Turkisk yoghurt vidgar vyerna förstås. Och en del andra godsaker ingår. Glassen blir väldigt krämig, men är inte alltför fet. Andra färska bär passar förstås och osten går att byta ut mot en annan lagrad ost. Fast då är glassen inte norrländsk längre!

Norrländsk glassbomb red

Hjortonglass med Västerbottensost och vit choklad

1 dl grädde
200 gr vit choklad
1 dl riven Västerbottensost (30 g)
4 dl turkisk yoghurt
200 gr mixade hjortron
hjortron till garnering

Koka upp grädden i en kastrull och blanda ner den hackade chokladen och rör tills den smält. Blanda ner den rivna osten och värm försiktigt under omrörning så den också smälter.

Blanda yoghurt och bär och häll sedan ner gräddblandningen i en fin stråle medan du rör snabbt. Ös upp i lämplig form och frys i några timmar. Rör helst några gånger under tiden. Jag hann inte det och glassen blev toppenbra ändå. Jag frös in i en vispskål med rund botten så då blev det som en glassbomb.

Ös över rikligt med hjortron och servera. Glassen är godast lite halvtinad. Duger gott vid alla tillfällen – från vardag till bröllopsfest.