Man ska göra det lätt för sig…

Varför lägga tid på att rensa ogräs när man slipper? Här får du mina tips som ger fin skörd med minimal skötsel. I år ville jag ha den goda svartkålen ´Nero di Toscana´, som också kallas palmkål. Det är en sorts grönkål som också är så dekorativ att den platsar i rabatten. Mörka blågröna blad. Men hos mig är det mycket angrepp av kålfjäril så jag odlar under fiberduk, som jag fäster noga, så ingen objuden gäst kryper in… Fiberduken som är bäst i test använder jag, för den håller länge och är tillräckligt bred. Finns hos BillaBlom förstås!

svartkål palmkål Nero di Toscana (1)

För att slippa rensa ogräs har jag lagt ut en Mypexduk på jorden. Den låg tidigare i jordgubbslandet. och verkar hålla hur länge som helst. Nu har jag satt en kålplanta i varje hål där det förut satt en jordgubbsplanta. Sedan jag på försommaren planterade har jag inte skött kållandet överhuvudtaget. Hästgödseln jag blandade i gav näring och himlen gav vatten, och inget ogräs blev det. Nu har jag lyft på fiberduken och stoppat in en klump lagrat gräsklipp inunder duken vid varje planta. Kål gillar mycket gödsel och svartkålen är köldtålig så den kommer att växa länge än. Några plantor av den gulgröna broccolon ´Romanesco Natalino´ växer också där. Hoppas de hinner gå fram, en riktig delikatessgrönsak. Men svartkålen kan jag frossa i redan nu. Koka, steka i olivolja med vitlök, göra grönkålschips. Eller äta den som den är. Oj vad nyttiga ämnen man ska få i sig under hela hösten med sådant i trädgårdslandet!

svartkål palmkål Nero di Toscana (2)

6 reaktioner på ”Man ska göra det lätt för sig…

 1. Matilda Svahn

  Tack för tips! Min kål (både Nero di Toscana o annan grön) smakar så beskt. Vad är felet? För lite vatten? Har börjat vattna varje kväll nu, men vet inte om det går att rädda upp…

  1. Monica Söderström

   Ja det är nog vattningen det beror på, fast svartkålen brukar vara lite besk, men bättre än vanlig grönkål. Hos oss har det regnat nästan varje dag i sommar så vi har inte haft någon vattenbrist:)

 2. Eva-Lotta

  tack för informationen och inspirationen! Jag själv har bra erfarenhet av just Nero di Toscana, de har funkat mycket bättre än tex vanlig grönkål. De har inte blivit alls lika angripna av kålmask.
  Fråga kring din fiberdukstäckning: de håller ju vattnet i jorden fint, men hur är det med regn? Släpper de igenom nog med vatten, eller behöver du vattna mer på något sätt?

  1. Monica Söderström

   Den svarta Mypexduken är vävd av smala plastband så den släpper igenom vattnet om det är den du menar. Den vita fiberduken också. Jag har ju inte vattnat en enda gång i kållandet. Svartkålen är god, blev mycket sådant till middag idag:)

   1. Eva-Lotta

    Ok, tack!
    Jag inser precis nu att jag ju kan testa – det är ju bara att lägga ut duken och köra igång vattenspridaren, så får jag se hur mycket som den släpper igenom 🙂

 3. Så flotte kålplanter du har! Smart å legge gressklipperen under duken, ja. Egen dyrket mat smaker alltid best!

  Ha en fin dag!

Kommentarer inaktiverade.