Midsommarblomning

Vilket fint väder vi haft idag! Nu blommar det i nästan varje vrå. Naturen har väntat precis som vi men nu exploderar den i blomning. Den ena prydnadsapeln ´Hopa´ har slagit ut i underbart lilarosa. Bra alternativ till bergkörsbär som blommar över så fort. Purpurapeln ´Profusion´står skuggigare så den får jag vänta på. Det blir spännade att se hur den blommar, sorken gnagde ner den för några år sedan, så den har tagit god tid på sig för att komma igen.

Malus ´Hopa´

Rosenkvittenbusken, Chaenomeles japonica,  har vuxit på sig efter några år, så nu är den full med blommor. Minns inte sorten, vet någon om alla rosenkvitten är ätlliga? Sorten ´Cido´ har vi hos BillaBlom och den är i varje fall ätlig. Nordens citron kallas den ibland och ska kunna ersätta citron i sylt och saft. Det vetenskapliga namnet hakade jag upp mig på i början, så här fick jag lära mig att det ska uttalas: Ch som i Kina , ae = ä, o= å. Betoning på andra stavelsen, även i japonica.

Rosenkvitten

Rosenbräckan, Saxifraga-Arendsiigruppen, är som finast just nu. Den bildar en större och större matta för varje år.

Rosenbräcka

Några rosenbräckablommor, och dubbla mininarcisser blev fina i ett betongfat. Runda former ja, precis som fatet! Och narcisserna matchar betongrosornas form. Några ormbunksblad som form- och färgkontrast.

Flytblommor i skål

Hoppas du har en riktigt skön midsommarhelg! Det har jag!