Milleniumträdet i Ö-viks vackra park

Igår kväll deltog jag i en vandring i Ö-viks parker tillsammans med Tommy Westin från parkförvaltningen och ett antal trädgårdsintresserade. Här finns många fina växter, och många som man inte upptäcker i första hand. Det vackraste jag såg denna kväll var ett träd i Stadsparken, alltså den som ligger vid Strandgatan ett kvarter nedanför Åhléns. Trädet planterades för 15 år sedan och kallas således Milleniumträdet.

Kaukasisk vingnöt (2)

Det rätta namnet är Pterocarya fraxinifolia E, kaukasisk vingnöt, och det härstammar från Kaukasus och norra Persien. Härdigheten uppges till zon 4-5, men det rekommenderas vårplantering och att man inte planterar ett ungt träd i kalla zoner, utan 5-6 åriga plantor som klarar vintern bättre. Orsaken till det är att ju yngre ett träd är, desto starkare växer det och hinner inte avmogna – stanna i växt – och förvedas inför vintern och är inte förberett på kylan. Men det blir ju förstås dyrt att köpa ett äldre träd och ännu dyrare om det ändå inte klarar sig! Trädet här i stadsparken ser då ut att må väldigt bra, och inte alls på härdighetsgränsen. Det växer jämnt och vackert och har så tjusiga långa gulgröna hängen. Naturens eget glitter!

Kaukasisk vingnöt (4)

Stammens bark är också vacker med sina fåror. Om du tänker plantera trädet så betänk den blivande storleken – modersträdet som står i Uppsala är 15 m högt! HÄR kan du läsa mer om trädet.

Kaukasisk vingnöt (1)