Min lilla trädgårdskompis är död!

Nyttoinsekterna är trädgårdsägarens bästa vänner. Den vackraste är den gröna guldögonsländan som brukar söka sig in under hösten, i stugor och förråd. I sommarstugan ser jag dem ibland på fönstren. Sedan vi börjat ha värme även på vintern klarar de sig inte inne hos oss, så nu låg min trädgårdskompis död.

Guldögonslända, en nyttig insekt

Guldögonsländor är fantastiska på att bekämpa bladlöss, kvalster, fjärilslarver och insektsägg. En enda larv av guldögonslända kan smälla i sig 500 bladlöss under sin utveckling på 2 veckor. Larverna kallas bladluslejon passande nog. Så dessa ska vi vara rädda om. På Jordbruksverkets sida finns tips om hur man gynnar dem. Till exempel bygga holkar på hösten och att ha växter med lång blomning, till exempel honungsört och ringblomma. För oss trädgårdsägare att tänka på, är det viktigt att ha något som blommar hela tiden, från tidig vår till höst,
både för pollinerande insekter och alla nyttodjur. Och att i fyllda blommor, som är helt täta med kronblad, kan insekterna inte komma åt nektar och pollen. Pioner till exempel. Jag har sällan löss i trädgården tack vare mina kompisar nyttodjuren, som finns av flera slag. Och tänk – när jag öppnade altandörren idag, satt där en levande guldögonslända som gömt sig i dörrspringan! Bra att det finns kompisar kvar!