Mina 3 bästa hallonsorter

Egna hallon är fina godsaker. Lättodlat och lättplockat. Tre olika favoritsorter kommer vi att ha i år. Just nu är vi på hemväg från södra Sverige med dem och mycket annat. Mormorshallon, zon 5, är en beprövad gammal sort, odlad sedan början av 1800-talet. Vi har den själva och vet att den är jättegod, ett riktigt delikatessbär. Nyss läste jag att den växer bra även i ogräs. Inget att rekommendera förstås, men för den som inte hinner sköta om allt, skulle i en vild hörna av trädgården kunna få bli hallonsnår.

Mormorshallon

De gula hallonen ‘Golden Queen’ är ännu lyxigare med sin söta smak. De uppges klara zon 4, men jag tror även zon 5 går bra, i dessa växthuseffekt-tider. Tredje sorten jag valt ut är ‘Haida’ för att den är senare och då får man plocka färska bär under längre tid. Den ska klara zon 6. Alla sorterna kan växa i lerig jord.

Mmm…tänk kladdkaka med färska hallon!

Som vanligt gäller “först till kvarn”. Tar det slut kan vi eventuellt få hem mer i nästa leverans, men det är inte säkert att det finns kvar att få. De är krukade och i bra fart, så det blir nog några bär redan i år. Egna plantor har ofta virus och ger sämre skörd, så till ett nytt land bör man välja köpta plantor. Sätt två stycken per längdmeter och vill du ha flera rader behövs ett rejält avstånd mellan raderna, minst 1,5 meter. Eller plantera som enskild buske om du bara vill ha lite att smaka. Priset är 89-95kr/st.

4 reaktioner på ”Mina 3 bästa hallonsorter

 1. Ann-Kristin

  Hej
  Hallonen för zon 6 borde gå i Luleå och mormorshallonen på Berget. Är du hemma med dem på måndag eller i Övik? Låter spännande och gott

  1. Monica Söderström

   Välkommen på måndag till Överbilla men hör av dig före, på kvällen är jag borta/ Monica

  1. Monica Söderström

   Det skiljer tydligen mellan länderna trots att vi delvis har liknande klimat. Ha det bra du också!

Kommentarer inaktiverade.