Mina recept för nyårsafton, dessert och huvudrätt, ja…förrätt också!

Lyxigt men enkelt att göra, här får du några urgoda förslag! Till efterrätt ( jag tänker oftast på den först) planerar jag att göra Amarulaglass. Första gången blev jag bjuden på glassen var hos hos det trevliga par där jag gjorde min första trädgårdsdesign. Amarula är en likör från Sydafrika gjord av marulaträdets frukter. Klart jag hade en sådan med hem från Sydafrika i höst. Nyårsafton blir ett bra tillfälle att öppna den!

Jag har letat fram flaskan i källaren, så nu ska marulalikören bli såå god glass! Den du köper på Systemet heter Amarula.

Jag har hört att elefanterna i Sydafrika älskar frukten och äter sig berusade på den när den jäst. Det är nog inte sant, en elefant är så jättestor så det torde behövas mycket frukt om det ska bli nån fylla där…

I Addos Elephant National Park

Amarulaglass 4 – 6 port

5 dl vispgrädde, vispad (ej alltför hårt)
1 vaniljstång, skrapa ur innehållet
1 burk kondenserad sötad mjölk
1 dl Amarula likör (1,5 dl enligt originalreceptet)

Blanda ihop allting
Frys i minst 4 timmar

Är inte alltför hårt som fruset

Amarulaglass med egna björnbär, bilden har jag lagt in i efterhand. Gästerna tog gärna mer…


Nu kommer den festliga huvudrätten:
“Rökt” fläskfile´med hjortronsås

600 g fläskfile´, jag föredrar ytterfile´som ger finare skivor
Flytande rökextrakt Liquid Smoke eller 1 påse Fajita marinad “smoke taste”
salt och peppar

Såsen:
250 g Creme Fraiche
1/2 – 1 dl hjortonsylt
salt och peppar

Skär fläskfilén i skivor och banka ut dem. Väljer du marinaden är det bara att låta skivorna ligga i den i någon timme. Jag brukar välja rökextraktet som jag penslar på skivorna precis före tillagning( blanda 1 del extrakt med 2-3 delar vatten) och kryddar med salt och peppar. Stek eller grilla skivorna på hög värme. Se till att köttet är helt genomstekt.

Rökextraktet som gör underverk med smaken!

Blanda under tiden ihop såsens ingredienser och servera till köttet.

Hjortonsylt

Jag kommer att servera vanlig kokpotatis till då vi har så fin potatis och hemodlade vaxbönor som jag plockar ur frysen. Kul att ha rätt mycket egna ingredienser och marulaflaskan har jag dragit hem från andra sidan jordklotet, dessutom. Jag har inga bilder på de färdiga rätterna då de inte är lagade än. Bättre att du får recepten nu så hinner du shoppa vad som behövs. Förrätt har jag inte planerat än, men kan återanvända någon idé, ex den HÄR med brie och lingonpulver.

2 reaktioner på ”Mina recept för nyårsafton, dessert och huvudrätt, ja…förrätt också!

  1. Wow, vad gott det ser ut!
    Den likören har jag inte hört talas om. Kul att elefanterna gör samma som älgarna i Sverige, äter jästa frukter och bär och blir på lyran.
    Blir så sugen på hjortronsylt när jag läser detta, finns att köpa på IKEA, fast det är långt dit, ca 1 timma, så får nog vänta lite.
    Gott Nytt År!

Kommentarer inaktiverade.