Närodlat är som vanligt bäst – även för julstjärnor

Bild: Stars of Europe

På Nordvikskolan är växthusen fulla med julstjärnor. De är inte riktigt klara än, men snart ska jag köpa hem några. Julstjärnor är känsliga under frakten, då det bildas etylengas som de inte tål. Så ju kortare frakttid, desto bättre. De tål inte heller kyla, så jag köper helst hem dem när det är blidväder, och förpackar ordentligt. De små gulgröna knopparna i mitten som är de egentliga blommorna (de färgade bladen är högblad) har lätt att trilla bort. Sådana plantor köper jag inte – de har inte haft det så bra!

Någon frågade om julstjärnorna är besprutade men på Nordvikskolan är de i alla fall obesprutade. Däremot brukar trädgårdsmästaren använda nematoder,  biologisk bekämpning mot sorgmyggor som ofta angriper julstjärnorna.

Julstjärnan är lättskött om den får stå i ett varmt boningsrum, se bara upp så den inte blir för blöt! Vattna när jorden är nästan torr. Några gånger i veckan är lagom.

Adventsmys Bild: Stars for Europe

 

 

 

2 reaktioner på ”Närodlat är som vanligt bäst – även för julstjärnor

 1. Ingemar Edholm

  Väldigt fina bilder och råd du har och ger.
  Här är en hälsning från soligt och väldigt varmt Kamala (Phuket)
  Birgitta o Ingemar

  1. Monica Söderström

   Tack ska ni ha! Det har tyvärr varit dött på bloggen senaste veckan, men det har varit intensivt inför sista skolveckorna. Nu ska det bli mer intressant att läsa. Blir ni kvar över julen i Phuket? Ni torde väl veta att här är det värsta vintern och ännu värre i södra Sverige. Så bara därför kanske ni stannar… Fast vi har det vitt och fint.

Kommentarer inaktiverade.