Näverhägg – ett riktigt vinterträd

Näverhäggen, Prunus Maackii, passar verkligen här i norr där vi har riktig vinter! Den är härdig till zon 7 och trivs faktiskt bäst i norr, och dessutom är den blanka, flagnande gulbruna barken så fin mot vit snö. Jag håller precis på att rita in näverhäggen i en trädgård som ska anläggas i Jämtland. En del säger att det nästan krävs ett kalfjäll för att ta död på den, så den är ett säkert kort. Vid val av trädgårdsväxter är det bra att först börja med en stomme av säkra växter, och sedan, om man vill, krydda upp med lite känsligare arter. I boken “Trädgård i kallt klimat” finns många härdiga växtförslag att välja ur och Rydlinge handelsträdgård i Skellefteå har en bra hemsida med trovärdiga zonangivelser. De sydliga plantskolorna ska man inte tro så mycket på. De vet för lite om våra förhållanden och har ofta för låga zonangivelser, för säkerhets skull gissar jag.

Trädgårdsritning

Självklart att näverhäggen är tålig då den kommer från Korea, Manchuriet och östra Sibirien. Artnamnet maackii kommer från den ryske upptäckresande Richard Maack som hittade trädet. Ändelsen ii i artnamnet visar att växten är uppkallad efter en person med det namnet som står före.

Prunus maackii näverhägg

Fler fördelar är att den inte angrips av häggspinnmal som den vanliga häggen och har även en vacker gul höstfärg. Dessutom växer den fort. Ett så bra träd borde finnas i varje norrländsk trädgård! Varje år väljs en ny årets perenn, skulle det väljas årets träd, skulle jag föreslå näverhäggen!

 

3 reaktioner på ”Näverhägg – ett riktigt vinterträd

Kommentarer inaktiverade.