Jordgubbsbryta kan väl inte direkt kallas mat, men när vi har egna mogna jordgubbar blir det ofta sådant till frukost. Bryta består av tunnbröd brutet i bitar, mjölk och socker. Går lika bra med andra färska bär eller sylt. Förr bakades mycket tunnbröd här i Norrland. Sädesslaget korn som bönderna odlade är svårt att baka limpor och liknande av, då korn innehåller för lite gluten. Tunnbröd däremot går bra. I många stugor fanns speciella murade tunnbrödsugnar som man eldade med ved. Min avlidna svärmor var fena på tunnbrödsbakning, så mannen med maskinerna har en speciell förkärlek till tunnbröd, speciellt hembakat. Har vi sådant i skåpet, så plötsligt har vi inte något alls!
I Byske, varifrån svärsonen kommer, kallas rätten för “bruttu” och på Pitemål säger man “smolanedi” (smula ner i). Här i Nordingrå har funnits flera tunnbrödsfabriker för maskinbakat tunnbröd. Mjälloms tunnbröd, är den enda som finns kvar. Här handlar vi sommartid stora kartonger, brödet finns också att köpa i många butiker, så du kan också prova på bryta!
Det låter riktigt gott!