Nu är tiden för beskärning

Augusti är en förträfflig månad för beskärning, ja faktiskt även om frukten inte är plockad. Om jag skär bort grenar med kart får de kvarvarande frukterna mera kraft och ljus. JAS-beskärning i juli, augusti och september används alltmer just för att träden är i full gång och läker beskärningssåren fortare än annars. Passa på när det är torrt väder, för då sprids inte allehanda sporer som kan infektera beskärningssåren, de är som en öppen port in i trädet.

Trädbeskärning vattenskott (1)

Mitt päronträd är väldigt frodigt där det står i den gödslade rabatten. Just päronträd får man skära försiktigt, för att beskärning kan stimulera växtkraften för mycket. En hel del vattenskott (se på bilden ovan de skott som växer rakt uppåt med glest mellan bladen) har bildats sedan ifjol. De ska bort men inte alla på en gång, för då skjuter trädet bara nya och det blir en ond cirkel. För att trädet inte ska bli för högt har jag tagit bort toppen och försöker styra växtkraften till de översta sidogrenarna istället. Då trädet alltid vill växa uppåt kommer jag varje år att måsta ta bort de skotten. Men trädet blir lättare att sköta på den höjden så det föredrar jag.

Trädbeskärning vattenskott (3)

Äppelträdet har också kapad topp, men växer inte längre så kraftigt, då det är äldre än päronträdet. Ett äldre träd kan istället få nerhängande grenar som jag nu tar bort så att växtkraften inte minskar för mycket. Gamla träd får ofta mycket frukt och växer lite. Här gäller att istället stimulera växtkraften lite lagom.

Behöver du beskärningshjälp så hör av dig, ska det väl gå att pressa in någon timme nu och då i mitt schema.

4 reaktioner på ”Nu är tiden för beskärning

 1. Anonym

  Ja, visst är det så att JAS rekommenderas mer än vårbeskärning. Men det beror på vad man vill åstadkomma med trädet. Vill man ha tillväxt och bygga upp ett fint träd ska man skära på våren, om man har som du ett träd som är lite äldre och man vill behålla formen på samt få fina frukter bör man ju välja JAS. Man kan ju även diskutera JAS verkligen är det klockaste valet här i Norrland. Kanske skulle det hellre vara JA-månaderna man pratar om. Jag anser ju att september är alldeles för sent att skära här uppe, kanske utåt kusten fungerar det, men inte i inlandet.

  1. Monica Söderström

   Nejdå, blomkålen suger inte åt sig av ättikan. Ja det är en riktig synpunkt att helst inte skära i september, fast det beror ju på läget. Norrland är stort och skiftande, och i Övik har klimatet blivit mycket varmare, så där är det nog ingen fara. Men att skära plommon efter skörd som alla säger, även lärarna på Nordvik, tycker inte jag är att rekommendera. Körsbär och plommon skär jag inte senare än augusti, det stöds också av Leif Blomqvist som ju är expert på norr.

 2. Tack för informationen. Våra äppelträd kommer med massor av vattenskott varje sommar. Kanske skall vi inte klippa lika hårt under vårvintern.
  Birgitta

Kommentarer inaktiverade.