Nyttigheter på nya året: Rödbetscarpaccio med brysselkål

Så här efter jul behövs nyttigare mat. Både rödbetor och kålväxter innehåller många hälsobefrämjande ämnen och är gott dessutom. Sådant man borde äta ofta och dessutom finns det att köpa svenskodlat, ja, om man inte är så lycklig att ha egenodlat förstås. Receptet går att variera, till exempel tärnad avocado istället för brysselkål och att byta ut chèvren mot annan favoritost. Använd som förrätt eller som tillbehör till kött. Vi kombinerade med ekologisk kalkon.

rödbetscarpaccio

Rödbetscarpaccio 4-8 portioner

400 g rödbetor
salt och peppar
200 g brysselkål
3 msk olivolja
2 msk vitvinsvinäger
200 g chèvre, smulad
hackade valnötter
färska örter

Borsta rödbetorna rena under vatten och koka tills de är mjuka (förkokta går också bra). Dra av skalet under rinnande kallt vatten och skiva rödbetorna. Lägg upp på ett stort fat, salta och peppra lite. Ansa brysselkålen, klyfta, och strö över rödbetorna tillsammans med chèvren. Gör en dressing av olivolja, vinäger, salt och svartpeppar och ringla över. Strö på grovhackade vanötter och färska kryddor. Vi tyckte timjan blev gott.