Odla dina sommardrömmar

Vad härligt nu när snön nästan är borta, det är ljumt i luften –  åtminstone ibland – och dagarna blir ljusare! Tänkte jag i går. I morse var det annat – tre centimeter snö och det snöar fortfarande. Huvva! Nu behöver vi verkligen drömma om sommarens blommor, planera och fantisera.

Vill du driva upp egna plantor är det dags nu. En del sorter är det för sent att så, men har du inte växtbelysning tjänar det ändå inget till att så tidigare. Jag har inget växthus – än i alla fall – men kan ändå odla mycket tack vare mina lysrörsarmaturer med dubbla lysrör på 58 W vardera. Bäst är de lysrör som kallas kallvita, dagsljus eller fullfärg. De har en ljustemperatur på ca 5000-6000 Kelvin. Beteckningen finns ofta tryckt på lysrören med Kelvin förkortat till K. Lysrören ska hänga några decimeter ovanför plantorna, så jag har armaturerna monterade med höj- och sänkbara kedjor från taket.

Många sommarblommor går att så nu, som lejongap, aster, zinnia, tagetes och solros. Även en del perenner är lätta att så inne. Kolla bara på fröpåsen så att du väljer fröer som vill ha rumstemperatur vid groning. Jättevallmon, Papaver Orientale-Gruppen, också kallad orientvallmo, är enkel att odla upp själv, men du får tänka på att den hinner troligen inte blomma första sommaren. Desto mer blir det sedan.

Fröna är mycket små och vill inte ha jord ovanpå, jag strör bara ut dem på jordytan och ställer såkärlet i några centimeter djupt vatten tills jorden är fuktig. Det märks på att jorden blir lite mörkare på ytan. Eller lägg handen lätt på jordytan så känner du om jorden känns kall, då är den fuktig. Sedan duschar jag jordytan, så att fröna åker ner lite i de pyttesmå hålrum som jorden bildar. Då kommer de lagom djupt. Så drar jag en plast över och ställer sådden ljust, helst under ett lysrör då de ljusgroende vill ha extra mycket ljus.

Jättevallmon blommar tidigt på sommaren med blommor som stora, exotiska, granna fjärilar, för att sedan vissna ner och bli “ratig” och ful. Därför är det viktigt att den får växa tillsammans med andra blommor som kan ta över och fylla upp, när du klippt ner den. Jättevallmon är en långlivad och väldigt lättskött blomma; den tål torka och är härdig i hela landet. Den finns i många röda och rosa nyanser, från mörkt plommon till orangeröd. Tycker du att det blir skrikigt, finns det också vita varianter med mörk mitt.