Odla kiwi i Sverige – inget aprilskämt!

Ja, de stora kiwi vi köper på affären går inte att odla här, men väl minikiwi av olika sorter. Dessa godingar smakade jag när jag gick Grönt Kort-kursen i Sörmland. Så söta och läckra. Man äter dem med skalet. Och det finns flera sorter som klarar zon 5.

Minikiwi Actinidia Minikiwi-Gruppen

Jag har inte fått frukt på min egen planta än, kanske det behövs en pollinatör. Jag har sorten ´Dr Szymanowski´ som lär vara självfertil eller så har jag fått fel sort, för den har blommat i massor men inte gett nån frukt. Oftast behövs både hane och hona för pollineringen, Men självfertil är bäst då de blir så stora, 3-4 m höga och slingrar iväg åt alla håll.  Sorten  ´Annikki´ är i alla fall självfertil, den kommer att finnas några stycken på BillaBlom. Först till kvarn…men vi öppnar inte förrn snön har smält. På tal om april- igår snöade det igen! Som om det inte skulle vara nog. I veckan var vi till stugan i Nordingrå. Trädgården är fortfarande begravd under 1 m snö. Oj,oj.

En reaktion på ”Odla kiwi i Sverige – inget aprilskämt!

  1. Marie Norman-Holm

    Jag blev så sugen på en Annikki och undrar hur man gör för att handla en sån av dig. Jag är också intresserad av några plantor blåbärstry ” Borealis” + någon ” kompis” till den. Skickar du hem varor eller måste man komma dit för att handla? Vi har en bit att åka. Vad kostar det i fall du kan skicka hem varor. Om du inte skickar , när kan vi komma till planskolan? I så fall är det aktuellt med en lördag. Och kan man iså fall beställa i förväg så man vet att det är någon ide’ att åka dit? Med vänlig hälsning, Marie

Kommentarer inaktiverade.