Odla nyttigare rabarber och ät god paj med kardemumma!

Det märks att rabarber är populär, då många av våra yngre kunder gärna handlar rabarberplantor till sin nya trädgård. I gamla trädgårdar finns ofta redan stora rabarberstånd, den gamla sorten ´Victoria´ är det nog ofta. Oxalsyran som finns i rabarber är inte nyttig, då den kan binda kalcium, så man brukar säga att man ska äta något med mjölk eller grädde till för att tillsätta extra kalk. HÄR kan du läsa mer om det. Men det finns bättre rabarber som innehåller mindre med oxalsyra, till exempel ´Elmblitz´ som vi har i trädgården. Den har dessutom väldigt röda och fina stjälkar. Den växer lite långsamt och man kan inte skörda mycket första åren och inget alls det allra första året. Mycket naturgödsel eller gräsklipp och bevattning om det är torrt, sätter i alla fall fart på den. De unga stjälkarna sägs ha minst med oxalsyra, så låt de stora gamla vara kvar och hjälpa plantan växa till. Skörda aldrig mer än 2/3 av stjälkarna och ta bort blomställningen som tar kraft från plantan. Rabarber är mycket härdig och kan växa i större delen av landet.

Rabarber ´Elmblitz´ med lite oxalsyra
Rabarber ´Elmblitz´ med lite oxalsyra

En härlig röd paj blev det – här får du receptet. Många bra recept finns men här är det kardemumman som gör det.

Rabarberpaj 6 port 200 grader

Lägg i en ungsform:
500 gr rabarber i bitar
1 dl strösocker
1 msk mortlade kardemummakärnor eller malen kardemumma

Vispa ihop:
1 ägg
1,5 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver

Smält:
100 gr smör
Häll över smöret:
3 dl havregryn eller andra flingor

Blanda allt och bred över rabarberbitarna, grädda i ca 20 minuter tills smeten blivit ljusbrun.

Röd rabarberpaj med kardemumma
Röd rabarberpaj med kardemumma