Oj vilken jättedahlia – 30 cm!

Trädgårdsvännen Berit verkar ha tumme med dahlior. Ifjol köpte hon Dinnerplate-dahlian ´Otto´s Thrill´ hos BillaBlom och nu fick jag se hennes resultat på bild. Den uppges bli 20-25 cm men hon lyckades få blommorna ännu större. Hon gödslar med kogödsel och lägger på kaffesump. Hos mig blev den”bara” 25 cm. I verkligheten är den lite mot laxrosa och skiftar mot en aning gult i mitten. Den bara måste ses!

Dinneplate-dahlia ´Otto´s Thrill´
Dinnerplate-dahlia ´Otto´s Thrill´

Det finns många fler Dinnerplate, i år har vi också tagit hem den rosalila `Ferncliff Inspiration` och ´Vancouver´ som finns kvar att köpa som knölar. Det är tänkt att de ska passa ihop i färg. En del planterar jag i kruka så de finns att köpa i slutet av maj, när man snart vågar sätta ut dem. Några ´Otto´s Thrill´ kommer det också att finnas och någon enstaka finns kvar som knöl. Jag tänker att det vore kul att någon gång att arrangera en dahliatävling, den som har den största enskilda blomman vinner. En idé som jag sparar.

Dinnerplatedahlia ´Ferncliff Inspiration´
Dinnerplate-dahlia ´Ferncliff Inspiration´

Det finns flera knep för att få stora blommor. Man låter bara en blomma gå fram på varje stjälk och plockar alltså bort sidoknopparna. När blomman vissnat kommer förstås nya knoppar osv. Och man kan låta bara en stjälk vara kvar på dahlian så går all kraft till bara den. Har man många plantor går det alltid att kosta på sig att experimentera med en. HÄR kan du se hur man kan ge en snart vissen dahlia ett längre liv.

Dinneplate-dahlia ´Vancouver´
Dinnerplate-dahlia ´Vancouver´