Dags att planera för innesådd av kålväxterna

Den nya brysselkålsorten ´Petit Posy´ tänker jag testa i år. Som du vet gillar jag mycket blommor och dekorativa växter, så i år väljer jag att odla den snygga brysselkålen som ska ha mild grönkålsliknande smak. Det skulle bli fint med en kant runt trädgårdslandet av den. Olika kålsorter sår man inomhus för att ha små plantor att plantera ut. 4-6 veckor innan beräknad utplantering är lagom. Fröna gror i rumsvärme och sedan ska de  stå ljust, svalt och luftigt. Men inte under 14°C någon längre tid.

Brysselkål ´Petit Posy´ Bild Impecta
Brysselkål ´Petit Posy´ Bild Impecta

Tillsammans med sommarblommor i krukor och urnor skulle brysselkålen passa, Problemet i kruka är bara att man måste hålla koll så inte kålen äts upp av kålmaskar. Så fort det blir små gula äggsamlingar under bladen får man vara där och klämma ihjäl dem. I trädgårdslandet kan man täcka med fiberduk direkt efter plantering. Fiberduken skyddar också mot frost så man kan plantera ut tidigare än annars. På hösten tål kålen mycket frost så man har att äta länge. Nyttigt värre: vitaminerna A,C,K och folat finns i kålen och en enda 80 grams portion ger hälften av dagsbehovet. Palmkål som också kallas svartkål kan jag inte heller vara utan, så den ska också sås. HÄR kan du läsa om den.

Detta inlägg är ett samarbete med Impecta, som har frö till bägge nämnda kålsorter. Du som bor i Övik kan höra mig föreläsa om ätbart hos IOGT-NTO på söndag. Då blir det också chans att vinna fröer från Impecta. Sönd 24/4-16 kl 18 Bergsgatan 8
Monica Söderström från GladiGrönt kommer och föreläser om hur vi i norr kan lyckas med våra odlingar. Bär och frukt, grönsaker men också lite om blommor.
Inträde 100kr, medlemmar i IOGT-NTO 50kr
Lotteri på inträdesbiljetten.
Arrangör: IOGT-NTO

3 reaktioner på ”Dags att planera för innesådd av kålväxterna

  1. Monica Söderström

    Ojdå, det är många som gillar kål! Jag minns när vi hade gäss som fick gå fritt, de fann min mosters kålhuvud som hon odlade här hos oss. Vi tänkte att gässen blir väl goda i stekgrytan då, men det var mest bara ett stort skrov med ett tjockt lager fett utanpå! Pröva min kur med blodmjöl mot rådjuren. Sök på rådjur här på sidan så finns beskrivningen.

  2. Om det nu inte går som för mig i höstas – när jag gick till odlingslotten för att skörda all kål jag hade kvar hade en fyrbent objuden gäst redan ätit upp allt. Klövavtrycken var mycket avslöjande. Snopet var det!

Kommentarer inaktiverade.