OK med höstplantering i norr

Förr var man rädd för att plantera på hösten i kallt klimat, men faktiskt kan man plantera krukade växter så länge det går att gräva, alltså tills tjälen kommer. Speciellt känsliga växter som inte är så härdiga kan du vänta till våren med, exempelvis de som är på gränsen för att tåla vintern ens som fullrotade. Jag är nu på gång att plantera en manchurisk valnöt. Den är härdig i zon 5 och ser väldigt exotisk ut. Kallas ibland för Nordens palm, då bladen kan bli 1 m långa. Jag planterar upphöjt precis som med fruktträd. HÄR kan du läsa mer om plantering.

Manchurisk valnöt
Manchurisk valnöt

En fördel med höstplantering är att vattningen ofta sköts från ovan och till den solgassiga sommaren är det långt. När våren kommer är växterna på plats och får en rivstart medan jordfukten är kvar. Sedan är det ju så mycket annat man vill hinna på våren och försommaren.

Jag har planterat barrväxter sent utan problem, men står de soligt kan de drabbas av tjältorka då de inte hunnit få djupa rötter som når ner till vatten. Om du planterar barrväxter sent, måste du skydda dem med juteväv mot vårsolen. De flesta perenner tål sen plantering, men har du tung jord, kan tjälen som lyfter jorden trycka upp plantorna om de inte hunnit rota fast sig. Är du alert tidigt på våren kan du bara trycka ner dem igen och vattna på.

Kom gärna och handla hos BillaBlom, vi har både träd buskar och en del perenner kvar!