Okända rosor

När jag sorterade rosbilder för ett reportage blev några över då de inte hade något namn. När jag ruschade runt och fotade missade jag att fota etiketterna för dessa två, för namn det har de, men vilka? Reportaget är från en trädgård i zon 5, visserligen ett extra bra mikroklimat, men ändock.

Okänd ros
Okänd ros i zon 5

Nu i september beställer jag mycket av växterna för nästa säsong. Speciellt härdiga rosor tar vi från Finland, bland annat den nya Gallicarosen ´Merveille´, otroligt vacker mörk purpur. Den kända rosförädlaren Pirjo Rautio ligger bakom den. HÄR måste du bara titta in och se den! Oj, oj, vad vacker, och härdig är den också! För övrigt beställer jag många kanadensiska rosor, långblommande och härdiga. I år finns mycket att välja på – om jag inte är för sent ute redan! Louise Bugnet, Therese Bugnet, Hope for Humanity, klätterrosen William Baffin och Morden Centennial, har jag goda erfarenheter av. Cuthbert Grant, en sån där mörk skönhet, Lambert Close, en rosa pudding, lägger vi också till och några fler. Alla är rotäkta, så om de händelsevis ändå skulle frysa ner kommer samma sort igen från roten. Vill du vara säker på att få någon av dem så lägg in en beställning hos oss redan nu. En rosenhäck kan bli riktigt fint och med kanadensiska sorter klarar den sig också. En kund valde de krämvita Prairie Snowdrift till häck och jag vet att de hann börja blomma. Kan man tänka sig en häck 1-1,5 m hög blir det toppen med Louise Bugnet, som doftar och har lite taggar. Den blommar för fullt just nu i trädgården i Salsåker. HÄR kan du se den och en till favorit. Mina andra rosbild utan namn skulle kunna vara kanadensisk, vem vet, vacker är den i alla fall. Det finns väl inga rosor som inte är vackra, däremot finns många kinkiga och dåligt härdiga. Eller så ser man det så här: det finns massor av lättodlade rosor som klarar sig här i Norrland! Det kommer om inte annat att synas i reportaget när det trycks i en av Sveriges trädgårdstidningar. Då hojtar jag här så du vet vart det finns att läsa!

Okänd ros i norr
Okänd ros i norr

 

3 reaktioner på ”Okända rosor

  1. Hej!
    Det där med sorter är inte det lättaste – helst nyare sorter. Det kommer ju så oerhört många nya rosor varje år. Fantastiskt att det finns ett såpass stort sortiment att man även kan njuta av rosor även i kallare zoner. Ha det! Hälsn AnnA

    1. Monica Söderström

      Ja nu får vi frossa i rosor vi också! Och du slipper väl bekymret om vilka som klarar sig, bara svårt att välja ut så många då Ha, ha!

Kommentarer inaktiverade.