Om rött och rosa, kombinera färger och hon som får dansa

Alla Hjärtans Dag är röd,eller? Varför säljs så många röda rosor en dag som denna? Rött är kärlekens färg, ja, men både stimulerande och aggressiv. Färgen är omtyckt på bilar och det sägs att en tjej i rött får dansa mer.

Hjärtbukett av nejlikor och 3 rosor (2)
Hjärtbukett av röda nejlikor och rosor

Färger sägs påverka oss på olika sätt. Gult passar i ett arbetsrum eller klassrum då färgen gynnar snabba tankar och klar analys. Blått är den mest omtyckta färgen, proper och seriös. Tänk på marinblå kostymer, vilken signal de ger, på banken exempelvis. Inbjuder inte till en svängom! Grönt är ju förstås min favoritfärg, den anses vara källan till kreativitet. Ett grönt rum främjar kroppens förmåga att återhämta sig och är lugnande. Bra med de gröna operationsrockarna då! Om grönt kan jag prata länge, tänk bara på alla uttryck, på grön kvist, ung och grön, grönt ljus…

Men nu återkommer vi till den röda färgen. Det är en varningsfärg: Rött ljus, att se rött, röda brandbilar. På medeltiden stod rött för mod. Rött värmer och ger energi alltså ska den färgen inte dominera ett rum där man ska vila. OCH den ger aptit – så inget för bantare!

Mörkröda dahlior Arabien Night
Mörkröda dahlior Arabien Night. Den röda färgen liksom hoppar fram ur bilden.

I trädgården och även i en bukett behöver inte rött brytas av med kontrast då den finns i de gröna bladen. Eftersom rött och grönt ligger precis mittemot varandra på färgcirkeln är de maximala kontraster. Därför borde man vara lite försiktig med rött. I en lugn harmonisk färgkomposition väljer man istället färger ur samma fjärdedel av färgcirkeln, t ex gult, orange och rött. Där ingår också pastellfärgerna, som är uppblandade med vitt. Alltså passar även rosa in. Förr kändes det omöjligt att kombinera dessa.Vill man få in mer liv lägger man till lite av en kontrastfärg. En färg som inte är precis rakt över i färgcirkeln ger en mildare kontrast.  Att lägga till en mörk purpurröd blomma i buketten ger den ett djup. I trädgården finns en del fina bladväxter med mörka röda toner, exempelvis djävulsbusken´Diabolo´ och alunroten ´Palace Purple´, men inte många helt röda perenner.

Brudbukett i rött och rosa nejlikor och lijor
Brudbukett i rött och rosa nejlikor och liljor

Röda varma färger drar till sig, alltså känns de närmare än de i verkligheten är, det kan man utnyttja på en avlång tomt genom att plantera röda växter längst bort, även gult och orange fungerar på samma sätt. Blått känns däremot avlägset. Jag tänker att det fungerar som med ett skogsklätt berg som på långt avstånd ser mer blått än grönt ut. En konstnär lärde mig en gång att det är atmosfären som påverkar färgen på skogen. I trädgården känns det blåa omedvetet som ett avlägset berg.

Mer om rött och rosa kan du läsa på Blommig Fredag.

 

5 reaktioner på ”Om rött och rosa, kombinera färger och hon som får dansa

 1. Visst är det så att färger påverkar oss på många olika sätt.
  Rätt färgton på rosa och rött blir supersnyggt tillsammans.
  Du bjuder på fina bilder.

  Önskar dig en skön söndag!

 2. Spännande läsning om det röda. Visst kan det vara svårt att placera rött och rosa ihop ,hr man bara rätt runt om så brukar det gå bra.
  ha en fin helg
  Kram Meta

Kommentarer inaktiverade.