Inte är det kul när kylan kommer, men utan den skulle inte våren kännas så underbar. Dessutom blir det tid för vila och andra aktiviteter som fått stå undan för trädgårdsjobbet. Perennerna får också vara ifred. Vid det här laget vet de flesta om att perenner inte ska klippas ner på hösten.

Jag hittar många orsaker till att inte klippa ner perenner på hösten:
1. Om grova stjälkar klipps av kan vatten rinna in i håligheterna så att rötterna ruttnar.
2. Om perennernas stjälkar och vissna bladverk får stå kvar skyddas rötterna mot barfrost. Viktigt både i norr och söder.
3. Löv som blåser omkring fastnar och samlas runt de vissna perennerna och skyddar mot frost.
4. Fröställningar ger mat åt fåglarna.

5. Rimfrost och vintersnö på perennerna blir vackert och gör vinterlandskapet lite mer levande.
6. Jag slipper jobba ute på hösten, det är roligare på våren.
Vissa perenner, till exempel riddarsporre är helt enkelt för höga för att stå kvar, men då är det bara att trampa ner eller böja ner dem om de är ivägen.

hur gör du med tex kaprifol, vildvin, klematis klipper du ner dem eller lägger ner dem eller får de också vara kvar ?
De får också vara och de sitter ju kvar på sina spaljeer, men klematis som jag är rädd om, de som är ganska unga, skyddar jag med en sandhög som med rosor. Världens största klematisodlare i Estland klipper alltid ner på hösten, så det går, men jag klipper bara bort det som är dött och först på våren. Vissa år har storblommig klematis levt igenom vintern även ovan jord, så då får jag tidig och mycket blom. Det hade varit synd att klippa ner allt på hösten då. Både kaprifol och vildvin brukar skjuta nytt från grenarna så där är det också synd att klippa bort.Jag tror i och för sig inte att de skadas av att klippa ner, men jag gör det bara om de börjar bli glesa nertill och då på våren. All föryngringsbeskärning görs på våren.