Persikoträdet efter första vintern i växthus

Ifjol satte jag mitt efterlängtade persikoträd ´Frost´ i nya växthuset. Det hade klarat vintern dessförinnan utomhus, bara nergrävt med krukan på. Så nog är det härdigt, men man kan aldrig vara säker. I växthuset är det planterat i ren sand, så det var istället risk för torka när vårvärmen kommer. Sist jag kikade in var det riktigt varmt.

Så vacker är persikoblom!

Trädet blommar inte så här vackert än men nu går det fort. Massor av tjocka knoppar är lovande, men de flesta kartarna måste jag plocka bort, för det lilla trädet orkar inte med så mycket första åren.

Knoppar på persikoträdet

Som du ser har jag ett skydd mot solen av juteväv upphängd i taket. Då blommar det inte onödigt tidigt. Skulle det bli riktigt kalla nätter omväxlande med varma dagar kan det också skada trädet. Trädet kan växa även utomhus men då är den tidiga blomningen ett problem och det blir en del jobb för att täcka blommorna mot frost. I växthuset är det enkelt att  sätta in en frostvakt. Där måste jag sköta pollineringen, så det gäller att hålla koll, då det här är på vårt sommarställe. Det får bli täta besök.

Solskydd för persikoträdet

Massor av snö i växthuset!  Ja visst, men det har inte snöat där, dock finns det fortfarande kvar utanför, så mannen har skottat in en del, som smälter lagom fort och vattnar trädet. Håller ner värmen lite också. Nu måste jag ta med en bild jag visat ofta från min dotters växthus. Hon har haft trädet i många år och får ca 150 persikor varje höst!  Persikor går att odla i norr, det är härmed bevisat!

Vill du också ha ett litet träd, så kan vi beställa hem, men det gäller snabba ryck, då det är brist på fruktträd i år. OBS! Vi skickar inte!

Persika ´Frost´ i min dotters växthus i zon 5