Plocka bort äppelkarten fast det skär i hjärtat!

Nu om inte förr är det dags att gallra bland de fina äppelkarten – även plommon och päron. Man får stålsätta sig för att förmå sig att ta bort fina småäpplen, men orsakerna är många.

Gallra äppelkarten
Gallra äppelkarten

1. De kvarvarande äpplena blir större, mognar bättre och dessutom blir de sötare då de får mer ljus ( i det senare fallet är beskärningen förstås också viktig).

2. År med mycket frukt slipper grenarna att tyngas ner och knäckas.

3. En del fruktsorter får lätt vartannatårs-bördighet. Om trädet bär många frukter ett år måste det vila året efter. Det handlar om antal äpplen- inte antal kg frukt då det är antal kärnor som ger signalen om vila.

Behåll ett äpple per klunga, med ca en knytnäves avstånd. De äpplen som sitter ovanpå grenen får mer sol så de behålls. Skadade eller små kart tas bort i första hand. Ofta behövs ingen sax eller sekatör utan vrid försiktigt på karten så lossar den lätt.

Mitt äppelträd av sorten Lobo hann förr sällan mogna, förrän nu när höstarna blivit varma och långa tack vare klimatförändringen. Men jag minns ett år en varm sommar när trädet var ganska ungt. Jag var duktig och gallrade rejält. Vilka jättestora, mogna, förstklassiga äpplen jag fick. I matkällarn höll de sig till efter jul. Så stora har jag inte fått mer och det beror nog på att gamla grenar ger småare frukt. I äppelodlingar skär de bort den gren som burit frukt och tar hela tiden fram nya grenar för att få stora äpplen att sälja.

På tal om beskärning, så är bästa tiden månaderna framöver. Mer om det i kommande inlägg. I det sammanhanget blir det också tävling om ett bra verktyg!