Prova mina goda gamla recept på inlagd gurka!

När gurkplantorna ger så mycket skörd att man inte hinner äta upp allt letar jag fram några gamla recept från förr i tiden. Goda utan så mycket salt, för saltgurka är inte min favorit. Väldigt enkelt och fort går det. Inte så nyttigt med socker till gurkan som är god nog i sig själv, men bra sätt att spara överskottet. Och det är väl bra att ta vara på sin egen ekologiska skörd! Och såå gott!

Inlagd gurka på gammalt vis

Här får du recepten:

Inlagd gurka 1

1 kg gurka
Lagen:
33 cl vichyvatten (inte Loka)
1 dl ättiksprit
2,25 dl socker
1/2 msk salt
1/2 msk senapsfrön
1/2 msk dillfrön eller 2 dillkronor

  • Sterilisera glasburkar i ugn på 100 grader. Ta ut ur ugnen och låt svalna. Locken kokas i vatten i kastrull.
  • Rör ihop lagen så att sockret löser sig.
  • Skiva gurkan med osthyvel och lägg i de avsvalnade burkarna och häll på lagen.
  • Klart att avnjuta eller spara i kyl eller källare. Det brukar hålla sig tills allt är slut.

Inlagd gurka 2

1 gurka
Lagen:
1/2 dl ättika
1 dl strösocker
1 1/2 dl kallt vatten
lite klippt persilja

  • Rör ihop lagen så att sockret löser sig.
  • Skiva gurkan med osthyvel och lägg i burk och häll på lagen.
  • Strö över persiljan

Detta recept är inte lika hållbart men klarar sig i alla fall i en-två veckor i kylen.

 

 

 

2 reaktioner på ”Prova mina goda gamla recept på inlagd gurka!

Kommentarer inaktiverade.