När gurkplantorna ger så mycket skörd att man inte hinner äta upp allt letar jag fram några gamla recept från förr i tiden. Goda utan så mycket salt, för saltgurka är inte min favorit. Väldigt enkelt och fort går det. Inte så nyttigt med socker till gurkan som är god nog i sig själv, men bra sätt att spara överskottet. Och det är väl bra att ta vara på sin egen ekologiska skörd! Och såå gott!
Här får du recepten:
Inlagd gurka 1
1 kg gurka
Lagen:
33 cl vichyvatten (inte Loka)
1 dl ättiksprit
2,25 dl socker
1/2 msk salt
1/2 msk senapsfrön
1/2 msk dillfrön eller 2 dillkronor
- Sterilisera glasburkar i ugn på 100 grader. Ta ut ur ugnen och låt svalna. Locken kokas i vatten i kastrull.
- Rör ihop lagen så att sockret löser sig.
- Skiva gurkan med osthyvel och lägg i de avsvalnade burkarna och häll på lagen.
- Klart att avnjuta eller spara i kyl eller källare. Det brukar hålla sig tills allt är slut.
Inlagd gurka 2
1 gurka
Lagen:
1/2 dl ättika
1 dl strösocker
1 1/2 dl kallt vatten
lite klippt persilja
- Rör ihop lagen så att sockret löser sig.
- Skiva gurkan med osthyvel och lägg i burk och häll på lagen.
- Strö över persiljan
Detta recept är inte lika hållbart men klarar sig i alla fall i en-två veckor i kylen.
Nam, nam! Längesedan jag lade in gurka, nu fick jag inspiration.
Ja gott men det är ju socker i så man får ta måttligt