Julinspiration mat och bak del 6: Rödbetsbröd till julbordet

Till jul vill jag gärna ha rödbetsbrödet, både för att det är så gott och för färgen. Det är saftigt och innehåller mycket fibrer. Snabbgjort är det också. Mjöl och frön går att variera efter vad som finns hemma. Sötningen brukar jag ofta dra ner på.

Rödbetsbröd

Här är originalreceptet:

Rödbetsbröd 2 st
175 grader i 1 timme

7 dl vetemjöl
4 dl grovt rågmjöl
2 dl solrosfrön
2 dl linfrön
2 dl grahamsmjöl
1 msk bikarbonat
1 msk salt
3 dl råa rödbetor i små tärningar
1 l filmjölk
1 dl honung
1 dl sirap

Blanda alla torra ingredienser för hand i en bunke. Tillsätt resten och rör om bara så mycket att det blir blandat. Häll smeten i två avlånga brödformar fodrade med bakplåtspapper. Grädda på nedersta falsen i ca 1 timme. Låt svalna i en handduk.