Rosenskärm – magnifik och långlivad krukväxt!

Här får du mina skötsel- och planteringstips för denna underbara växt, rosenskärm, Medinilla magnifica. Jag trodde den var en kinkig växt, men köpte den ändå i höstas. Så vacker och svår att motstå.

En ståtlig krukväxt med lång blomning, men även de mörkgröna bladen är snygga.

Nu har det snart gått ett halvår och fortfarande har plantan kvar sina blommor. Ja, egentligen, själva blommorna är små och sitter mellan de stora foderbladen. Men foderbladen är lika vackert rosa och sitter kvar. Hos mig är de fortfarande intakta. Vem vet hur länge? Bilden nedan med “riktig” blomning, är nytagen hos Plantagen, alltså finns rosenskärm att köpa där nu!

Blommande rosenskärm

De flesta nyinköpta krukväxter behöver få större krukor, så även denna. De utvecklas bättre, torkar inte ut så fort och blir lättare att sköta. Planterar man inte om är det svårt att få en långlivad rosenskärm, såvida man inte passar den minutiöst. Efter lite googlande kom jag fram till att sätta i min vanliga planteringsjord, Vår egen jord, som innehåller lecakulor, och blanda upp den med orkidéjord, för att ge riktigt luftig jord. Tydligt är att plantan gillade det.

Så ljuvligt vacker!

Solljus behövs i mängder, men inte starkt, så sommartid får man se upp för solgass. Rosenskärm är en tropisk växt och behöver värme, inte lägre än 17 grader i alla fall.

Rosenskärmen blommar länge länge.

När det gäller vattning läste jag mig till att det är bättre att hålla sig på torrare sidan. Den gillar inte att ha blött om fötterna, men får inte heller torka ut. Plantan vill också ha fuktig luft och det blir inte av att jag duschar varje dag, så istället skaffade jag en stor ytterkruka och la lecakulor i botten så lite vatten kan samlas där. Men vattnet får inte nå upp till krukan. Jag har vattnat ca 1-2 ggr per vecka med ljummet vatten, när jorden torkat upp i ytan, och då vattnat så mycket att lite har kommit ner i lecakulorna. Detta har funkat bra hos mig, utan mycket besvär. Någon gång ibland har jag tillsatt vanlig blomgödning. Nu börjar det komma nya blad, så då ökar jag gödslingen försiktigt. Det blir spännande att se om jag lyckas få nya blomknoppar!

Nya skott på Medinilla lovar gott för en ny blomning!