Överblivet potatismos fryser jag in, det går att använda till allt möjligt vid tillfälle. Ingen mat ska kastas, tycker jag. Då har vi det för bra. Potatis är så nyttig, näringsrik och lättodlad, så vi äter den ofta, i olika varianter.
Lite före Våffeldagen provade jag att göra potatisvåfflor. Vi åt dem med jordgubbar från frysen och några blev utflyktsfika med kanelbullesmak.
Potatisvåfflor ca 10 st
150 g smält smör
1 dl kallt vatten
2 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 dl havrekli eller annat fiberrikt mjöl
1 stort ägg
1 tsk bakpulver
(2 tsk vaniljsocker, valfritt)
1 tsk salt
200 g kallt potatismos
smör till våffeljärnet
Blanda det smälta smöret med det kalla vattnet så svalnar det. Vispa ihop övriga ingredienser och rör sedan ner smör-och vattenblandningen. Smörj våffeljärnet före första gräddningen. Grädda våfflorna och lägg en och en på galler så de inte mjuknar. Servera med bär, sylt etc, eller laxröra med rödlök och smetana.
Kanelvåffelhjärta
Bred tunt med smör på våfflans ena sida och strö på socker och kanel. Vik ihop och dela med sax så du får dubbla hjärtan. Lägg inte i plastpåse om de inte äts direkt, då mjuknar hjärtana utan låt ligga framme över natten så frasigheten behålls. Packa sedan i burk för utflykten.
Kolla också mitt recept på mina glutenfria LCHF-våfflor utan vetemjöl HÄR.