Rosor för kallt klimat

Jag är just hemkommen från en inspirationsdag om bland annat rosor i norr. Många gånger när jag läser trädgårdstidningar blir jag så besviken. Det är som att Norrland inte fanns. Vackra rosor man blir sugen på kanske klarar på sin höjd zon 3. Och sällan anges det alternativ. Skärp er trädgårdstidningar och skriv för HELA Sverige! Och trädgårdsprogrammen är inte bättre – spelas med fördel in i Skåne, tycks det.

Men idag fick vi tips på massor av rosor som klarar kalla zoner. Både gamla sorter och nyförädlade. Den skicklige plantskolisten Leif Blomqvist från norra Finland var på besök och presenterade sin nya bok “Rosor i norr”. Vilken guldgruva för oss i kallt klimat!  – och där räknar jag även in Värmland och småländska höglandet. Med Norrland är det en stor yta av Sverige, faktiskt . Boken innehåller också massor av goda råd för att lyckas med rosodlingen. Lite historik och till och med analys av olika rosdofter är kul.

Boken Rosor i norr

Västerbottens läns trädgårdsförbund hade ordnat den trevliga dagen då även ekobonden Jonatan Clark, bördig från England, berättade om sitt företag med djuruppfödning och växter av alla de slag. En man med energi i massor.

9 reaktioner på ”Rosor för kallt klimat

 1. gunilla byberg

  Hoppas den boken finns att få tag på!!Måste ha varit mycket intressant förredrag ;)!!

  1. Monica Söderström

   Den boken borde varje person med trädgård ha. Väldigt vackra bilder också.

 2. Anonym

  Vart var den här inspirationsdagen? Leif är en grymt duktig och kunnig man! Beställde nyligen hans bok, ser verkligen fram emot den!

  1. Monica Söderström

   Det var på hotellet i Vännäs. Jag fick tips av Leif själv när vi pratade om en beställning. Långt att köra men det var det värt. Jag får tänka på att tipsa om sådant på bloggen i fortsättningen, det är ju många här ikring som följer bloggen.

   1. Anonym

    Ja gör det! Tänk vad man missar… Du känner int till om det är nån trädgårdsförening som bjudit hit han till Övik i sommar?

    1. Monica Söderström

     Nej, men han skulle prata på trädgårdsmässan i Stholm ifall du ska dit. Och jag tror det var Nordmalings trförening som har en resa till honom i sommar. Varför inte hänga på? Om du handlar billiga växter kanske du finansierar resan!

 3. Underbart med en inspirationsdag i trädgårdens tecken.
  Han är duktig min vän Leif både på att föreläsa och skriva böcker.

Kommentarer inaktiverade.