Rosor på Gotland

När vi var till rosornas ö, Gotland, för några år sedan fastnade förstås en del rosor på bild. Härligt att titta på och att tänka på sommarn som kommer, nu när snön har bäddat in både hus och trädgård. Alla rosorna klarar sig inte här förstås, men någon i alla fall. Och jag börjar faktiskt fundera på att odla några känsliga i stora krukor. Likaväl som medelhavsväxter går de ju att ta in på vintern. Håll till godo, här kommer en liten kavalkad, de flesta bilderna från Visby Botan!!

´Aicha´ zon 6
´Ingrid Bergman´ zon 4

Vi var också till Fårö, där på kyrkogården vilar Ingrid Bergman tillsammans med Ingmar Bergman på en oansenlig gravplats, så nog är det bra att en så tjusig ros fått hennes namn. Många fler bilder har jag, så jag får göra en till bildkavalkad med Fårös och Gotlands natur.

´Wisby´ zon 3

Jag passade på att hälsa på bloggvännen Susie som berättade att det aldrig är tjäle på Gotland. Klart att rosorna trivs då. Lite avundsjuk blir man allt! Hos henne fick jag se den rosen med ovanlig blåaktig färg, ´Rapsody in Blue´. Bilden gör den inte rättvisa, tänk dig den lite blåare. I verkligheten lilablå skulle jag säga. För blå rosor finns inte.

´Rhapsody in Blue´ zon 4

Rosorna klättrar överallt i Visby, vardag för gotlänningarna förstår jag, men otroligt vackert för en norrlänning. Vill vi ha nåt liknande som bilden nedan, får det bli `Flammentanz´ som vi kan lyckas med här, men den behöver mycket sol och värme. En gotländsk mur skulle man haft…

Är du intresserad av rosor och bor i Övik, så kom till Höga Kusten Fritidsodlare tisdag 20/2 i Nätra församlingshem, då ska jag visa bilder och berätta om rosor som garanterat funkar i våra kalla trakter.

Klätterrosor i Visby