Rumsgranen som minijulgran

Rumsgranen, Araucaria heterophylla, är en härlig krukväxt, barren är så blanka att man kan tro det är plast. Jag har lyckats klara min planta rätt många år så nu har jag tänkt den ska få upphöjas till minijulgran. Under somrarna har den ibland inte fått vattning mer än en gång i veckan och har tappat några smågrenar längst ner, men nu är den ändå riktig frodig. En stor kruka är förutsättningen att klara sådan behandling som hos mig. Granen växer långsamt och är således rätt så dyr att köpa, så jag får var rädd om min planta. Igår fyndshoppade jag en del pynt i Birsta, bland annat gulliga hållare för julgransljus, så nu behöver jag inte fundera på vad jag ska pryda granen med.

Ljushållare och vattenrör till granen (1)

Jag kunde inte vänta att testa ljushållarna, men en rumsgran har rätt så hängande grenar så hållarna sitter inte alltför hårt. Ljusen vågar jag då inte tända när barnbarnen yr runt, utan det får bli när vi sitter där själva och ser på TV. Ja, jag ser inte ofta på den så kallade dumburken, men i juletid brukar det vara en del sevärt. Förutom ljushållarna tänker jag hänga upp glasrör och sätta i små snittblommor. Antingen köper man provrör eller gör som jag, sparar rören som det varit vanlijstänger i. Några fler rör får jag nog ihop när jag gjort julgodis och julbak färdigt. Vet du att under kategorin Recept, smaskens i högerspalten finns många av mina favvogodis- och bakrecept för julen?!

Ljushållare och vattenrör till granen (2)

Om någon vecka när granen är pyntad och klar kommer förstås bilder.