Så blommar tulpanlökarna i flera år!

Tulpanlökar är frestande att köpa med sig hem, speciellt som priserna är nu på Lidl. Liksom när det är extrapris på lösgodis och man köper fast det inte var tänkt så. Proppar i sig och känner en ganska dålig eftersmak av allt socker och konstgjorda tillsatser. Fast tulpanlökar ger ingen dålig eftersmak, tvärt emot, när våren kommer ångrar man sig inte ett dugg! En del säger att tulpaner är ettåriga, men det håller jag inte med om. Fast de nya sorterna förädlas för att bli bra snittulpaner, där lökarna kastas efter skörd, så går det att få dem att blomma om. Jag odlar ju mycket i sand och gräsklipp och när tulpanerna får växa i dessa planteringar återkommer de i hög grad, även sådana hårt förädlade som papegojtulpaner. Orsaken är att sanden blir extra varm och det är just vad tulpaner vill ha sommartid. Man säger att de vill bakas. Att vatten rinner undan bra har också en betydelse för att de ska trivas, så pröva sand, grovlek 0-8 och lägg på färskt gräsklipp 1-2 ggr per försommar.

Långlivade tulpaner

Vissa sorters tulpaner har lättare för att blomma om, Darwinhybrider är ett säkert kort. Jag hittade tvåfärgade som verkar kul. De orangea fosteriana ska jag fylla på där jag redan har sådana sedan fyra år. Till slut blir de färre och mindre, det kan också bero på näringsbrist där de växer framför syrenerna. De vita fosteriana ´Purissima´är i varje fall bra på att återkomma. Jag har också hört att liljeblommande ska lätt kunna återkomma, de är i varje fall så stiliga med sina utåtböjda spetsar. Jag kombinerar rosa sådana med svart papegojtulpan. De får växa på mitt varmaste ställe då de är senblommare. Här i Salsåker på vårt norrläge kan det bli så sent som efter midsommar annars, för de sista tulpanerna.

Rosa och svarta tulpaner

På försommarn fick jag ett paket med fröer och trädgårdsgrejor från Lidl för att testa. De flesta fröerna skulle ha varit sådda inomhus, så de får vänta till nästa år, men handskarna fick jag bra användning för nu i höst då de är extra varma med en flossad insida. När man inte köper sina trädgårdsgrejor i fackhandeln måste man själv ha koll och kunskap, men tulpanlökarna från Lidl har jag alltid varit nöjd med.

4 reaktioner på ”Så blommar tulpanlökarna i flera år!

 1. Tulpaner är en hel vetenskap, ju mer man vet, ju mindre vet man. Precis om med vin.
  Jag har ju rest som reseledare till Holland under många år och kunskaperna har ökats på om tupaner, men frågorna blir också fler.
  Lycka till!

  1. Monica Söderström

   Vad härligt att du också fått se Hollands tulpaner. Som reseledare gissar jag att du kan jättemycket ändå om tulpaner!

 2. Ja, det er nettopp det som er så vanskelig å få til, for de fleste har ikke sandbed 🙂
  Darwin hybrider pleier å komme igjen, ja, og de som kalles liljetulipaner. De har jeg lykkes med flere ganger. Ha en fin søndag!

Kommentarer inaktiverade.