Så hinner du ta vara på alla äpplen

Äppelträdet Transparente Blanche ger alltid mycket frukt, även detta år när andra äppelsorter ger lite. Men problemet är att sådan sommarfrukt mognar så fort och äpplena blir förstörda innan man hinner ta vara på dem. Vilket man borde. Tänk så mycket nyttigare än äpplena man köper i affären. Ja, även om de är ekologiska – för det mesta har de äpplena gjort en lång resa innan de kommer till butiken. Nej, fram för närodlat och hemodlat!

Ta vara på sommarfrukten

Så var det att hinna ta vara på frukten. Ifjol provade vi att plocka ner Transparente Blanche innan de var helt mogna. När bara några äpplen trillat ner plockade vi in äpplena och la i en gammal kyl som vi har i källaren. Har man en bra matkällare går det att lägga dem där. Eller avsätt en hylla i kylskåpet för en lagom hög äppelkartong. De gick att lagra ett flertal veckor på det sättet. När vi fick tid gjorde vi sedan äppelmust och torkade äppelringar. Hur gott som helst!  HÄR  och HÄR kan du se de praktiska maskinerna vi använde! Äppelberedaren som skivar har vi beställt och kommer att sälja hos BillaBlom nästa år.

Det har varit ett uppehåll med inläggen, men det har sin orsak. Jag har hållit på med momsdeklarationen, sådant jobbigt som jag helst skjuter framför mig. Mycket roligare och lättare att skriva blogginlägg, och idéer att skriva om fattas det inte heller. Man jag bestämde mig för att ha ett uppehåll så att momsen skulle bli klar nån gång. Och nu är det över för denna gång! Och BillaBlom har haft sin sista öppetdag, men det kan eventuellt bli öppet en helgdag i oktober. Lågsäsong i alla fall och tid för lite vila. Tur att det finns höst för alla trädgårdsmästare!