Så får jag fina amaryllis och orkidéer till jul!

Julblommor måste jag ha, ja, även en del till advent! Amaryllis är så ståtlig och lättskött. Man får mycket prakt för pengarna. Men en del saker tycker jag är viktiga.

Amaryllis till jul
 • Amaryllis ska inte blomma så sent att de fortfarande kommer med röda och granna klockor till nyår och efter. Då är jag trött på rött. Så därför planterar jag stora lökar så fort de finns i handeln. En del av årets har redan börjat blomma, nu till advent, men de fortsätter ju. Speciellt stora lökar kan komma med knoppar långt fram i december. Fast… vita kan väl pryda sin plats även på nyårsbordet.
 • Jag ställer krukan i en tung ytterkruka av keramik, eftersom amaryllis lätt blir hög och välter. Eller så planterar jag i stora tunga krukor av lergods.
 • De behöver oftast ändå bindas upp. Då tar jag en vanlig lång blompinne och trycker ner i löken – den tål det bra, men sätt inte så nära stjälken. Med ex ett jutesnöre blir det ett ganska snyggt stöd. Att man ska vattna ytterst sparsamt för att stjälken inte ska ränna iväg, vet du kanske redan.
 • Dessutom brukar jag köpa ett gäng små billiga röda krukade i november, så är de som finast till advent. Även de billiga kan komma med en tredje knopp ibland.
Tre billiga röda amaryllisar förgyller adventstiden

Brudorkidéen är också en festlig blomma, billig att köpa, men jag brukar lyckas få mina i full blom till advent.

Blommande brudorkidé
 • Jag ställer helt enkelt ut dem över sommaren, när frosten säkert är över. De får stå på den öppna verandan, under tak och med ljus från öst och norr. Den omväxlande temperaturen sätter bra fart på dem och ljuset är lagom där sommartid.
 • Högst en gång per vecka får de en skvätt vatten. I utetemperatur och fuktig luft behöver de inte så mycket. Jag kollar alltid genom att lyfta krukan. Känns den lätt har komposten torkat och behöver vattnas. Annars väntar jag en vecka till.
 • Före höstfrosten tar jag in dem. Då har de ofta kommit med nya blomstjälkar som utvecklas inne och nu är som finast. Hos mig får några stå i badrumsfönstret där de trivs extra bra i den fuktiga luften som bildas efter att vi duschat. Varje orkidéklocka håller sig i 8 veckor. Enklare kan det inte bli, fast man får planera för jul redan i juni! Annars är det bara att köpa nu för en billig slant.

2 reaktioner på ”Så får jag fina amaryllis och orkidéer till jul!

 1. Jag har inga blommor alls, tyvärr.
  Jag bor lite ute på landet och har inte bil, så svårt att transportera. Bara den viktigaste maten. Nu har vi ca 10 cm snö och minus 5 grader och igår trillade jag flera gånger på isfläckar och stukade handen, så får hålla mig inomhus ett tag. Hoppas komma till en blomsteraffär någon dag nästa vecka.
  Såg fram emot att göra kakorna du visade för några dagar sedan och glömde köpa sirapen, så de får också vänta.
  Ha det bra!

Kommentarer inaktiverade.