Så firade vi julen 2020, trots allt. Och recept till nya gelégodiset med havtornsbär.

Annorlunda i coronatider och lite mer ensamt, men jul kunde vi ändå fira med mycket ljus och blommor.

På julafton kom 2 familjer, barn och barnbarn på lunch. Tomtegröt var enkelt ordnat och går alltid hem och så skinksmörgåsar och sedan kaffe med julkakor och julgodis. Vi hade dukat ute med ljus, julblommor, lyktor och tallris. Många eldar och marschaller förstås. Mina fina hyacintkruka fick verkligen ett långt liv denna jul då jag ofta haft den ute på verandan, då temperaturen hållit sig kring nollan. I skålen är mitt nya havtornsgelégodis. Riktigt lyckat och omtyckt. Recept längst ner.

På annandagen var det lite blåsigt så vi dukade upp invid lagårdsväggen när en den tredje familjen kom. Liggunderlag och fårskinnsfällar och varma kläder förstås. Ljusen blev så vackert rinniga av blåsten. Nu bjöd vi faktiskt på ett komplett litet julbord utomhus, med kallskuret och småvarmt på en värmeplatta.

Min fina mässingsklocka hängde på sin plats på ytterdörren. Den brukar varna när det kastas julklappar, en sed som vi hållit till liv. När någon kastar in gäller det att ta fast personen. I coronatider är det bättre om kastaren fick löpa. Det var barnbarnen som kastade in och de hann undan eftersom mannen låg på soffan när de kom.

Julaftonseftermiddagen tillbringade vi som vanligt med julmat och TV, fast på två. Julkonserten på TV4 var fantastisk med julens budskap som en naturlig del. Det märks att TV-kanalerna ansträngt sig för alla dem som blev sittande hemma. Och vi hade kontakt med barnens familjer via Messenger. Till och med fick vi se när ena familjen åkte iväg för att kasta julklappar. Riktigt kul!

De röda amaryllisarna som blommade vid första advent tog en till omgång. I år hade jag turen att hitta lummer som jag hängde i taket och la i fönsterbänken. Så vacker, och den verkar inte tappa barren liksom enris.

Julbordet hade jag pyntat enkelt med enris. I fördjupningen på ljusstakarna klippte jag ner enriset, det luktar så gott! Och vatten i botten så att det inte råkar brinna.

Bakom granen gömmer sig mina gamla porslinstomtar. Man blir lite nostalgisk, vissa julsaker som följt med alla år blir viktiga. Även dessa JUL-tomtar som jag köpte för snart 50 år sedan, fast det är säkert inget större pengavärde i dem.

Barnens familjer ville ha tomtebesök, så i år klädde vi ut oss bägge två och lämnade lite klappar på säkert avstånd. Så då fördrev vi lite tid på det.

Julgodis är alltid kul att göra, vi skulle bara behövt mer besök så man inte stoppar i sig allt själv… Twist och likörpraliner är också svåra att avstå. Av de nya recepten var havtornsgelégodiset och den nya lakritskolan bäst. Det ena receptet kommer här. Kanske du vill prova det till nyår. Går att välja andra bär.

Havtornsgelégodis

2 dl saft av havtorn (eller andra bär från ca 500 g bär)
2 dl syltsocker
1/2 dl glykossirap
1 dl vatten
oljat bakplåtspapper
socker att doppa i

Havtornssaften gjorde jag som den vi har som dryck. HÄR finns det receptet. Väljer du andra bär, så bara mixa dem och sila och använd 2 dl saft (havtorn är så sura så därför blandar jag i proportioner som havtornsdrycken men hälften så mycket vatten som anges där). Koka saften med syltsocker, glykossirap och vatten. Koka under omrörning till 120 grader. Länge. Häll upp smeten på ett smort bakplåtspapper. När det har stelnat, skär eller klipp i lagom bitar och rulla till kulor. Rulla kulorna i socker så de inte klibbar ihop och lägg glest på ett nytt bakplåtspapper att torka 1 dygn eller mera.

Jag gjorde en halv sats, som räcker långt.

Min kära julängellampa får avsluta för idag, och symbolisera den första julen. Köpt på HK-bolaget i Billsta en gång i tiden.

Imorgon kommer den nya trädgårdsboken jag ska recensera. Så fort jag har läst klart kommer tävling om den! God fortsättning!

2 reaktioner på ”Så firade vi julen 2020, trots allt. Och recept till nya gelégodiset med havtornsbär.

Kommentarer inaktiverade.