Så lyckas chilisådden

Chili ´Jamaican Bell´ med sina vackra klockor

Med mina enkla tips gror fröna alltid. I år var jag lite sent ute (i år också), många har redan sått chilin. Men först skulle den frusna jordsäcken in och tinas och sedan skulle jorden steriliseras då kryp som kan skada groddarna kan ha bosatt sig i säcken över vintern. HÄR kan du läsa om steriliseringen. Under tiden det blev klart förgrodde jag fröna i en burk med en bit fuktigt hushållspapper. Fröna behöver extra varmt, 25-30 grader för att gro, så då är det perfekt att ställa burken (med locket på) på golvvärmen i mitt badrum. Det tog bara 4 dagar tills små groddar trängde ut genom fröskalet.

Små små groddar

Så var det bara att lägga över fröna i en kruka med såjord. De frön som inte visade grodd kastade jag. Jag har egna gratis frön, annars kanske man vill invänta dem också. Fast för det mesta är det några frön som inte gror. I krukan lägger jag vanlig gödslad blomjord inunder såjorden, så kan rötterna dra sig neråt och jag slipper plantera om chilisarna så fort. Så här långt har groddarna växt efter en dryg vecka. Till sommarn blir de stora fina buskar med läckra chilifrukter. ´Jamaican Bell´ är den enda jag vill ha i år. Inte så mycket chilismak, men som du kanske märkt prioriterar jag prydnadsväxterna.

Veckogamla chilibebisar

Nu måste jag fixa belysning om mina småttingar ska växa vidare till fina plantor. Jag hänger någon av mina lysrörsarmaturer ca 20 cm ovanför. Med en timer får det lysa 16 timmar per dygn. Jag brukar tänka att plantor behöver samma dygnsvila som folk – 8 timmar.

Du missar väl inte tävlingen om den fina boken om Snittblommor! Tävlingen pågår till söndag kväll.

2 reaktioner på ”Så lyckas chilisådden

 1. Bra tips! Jag använder också golvvärmen. Nån gång händer det att jag glömmer kolla sådderna i badrummet, har ju en toa till och då kan det bli katastrof i lådorna med rangliga groddar.
  Eftersom inlägget inte är daterat vet jag inte vilken söndag som åsyftas vad det gäller utlottning, men jag är gärna med om det fortfarande är aktuellt.
  Allt gott
  /Anette

  1. Monica Söderström

   Ja rangliga plantor är lätt att få. Jag ställde i skåpet ovanför kylen en gång. Där blev de kvar länge…

Kommentarer inaktiverade.