Så trivs Clivia – skötseltips från Kirstenbosch

En lättskött planta för trädgård och kruka står det på beskrivningen invid cliviorna i Kirstenbosch botaniska trädgård i Sydafrika. Ja, trädgård får vi skippa, men skötselråden kan vi tillämpa inomhus. Vi har många älskade krukväxter från Sydafrika, cirka 1850 kom de första cliviaplantorna till Europa från Sydafrika. HÄR kan du se några fler krukväxter som vilda i Sydafrika. I många år hade jag en riktigt stor clivia i kruka som jag gav bort då jag inte fick den att blomma. Men nu vet jag bättre.

Clivia i Kirstenbosch, botaniska trädgård, Sydafrika

I Kirstenbosch växte de i vandrande skugga under jättestora kamferträd. Helt ljuvligt blommande under de knotiga urgamla träden. Jag hade tur att de blommade när vi var där i november, dvs försommar i Sydafrika. Helt annat än att se en enda i en kruka! En annan trädgård, Babylonstoren, lär ha 7000! clivior, men de hade redan blommat över. En skuggälskande skogsväxt men inomhus behövs mycket solljus, fast inte direkt på. En bit in i rummet är lämpligt. Jorden ska vara väldränerad med mycket humus, ex kompost och torv, och plantan är torktolerant när den vuxit på sig. Under sommaren ska man vattna regelbundet och gödsla från tidig vår till och med juli.

Clivia trivs utomhus – men bara i varma länder

Tillägg till beskrivningen från Sydafrika är att när vi har den inomhus måste vi på vintern efterlikna uteklimatet, dvs svalare. Jag har hittat uppgifter på 10-12 grader under september-januari och så ska man vattna ytterst lite. Man ska inte dalta med den och inte plantera om för ofta. Lättskött, ja det verkar stämma. Jag får göra ett nytt försök.