Så lyckas jag med frösådd av chili och paprika snabbt och lätt.

Det är fortfarande vinter och snö, men chili- och paprikafrön har jag redan sått. Visst hinner det bli frukt även vid sådd i mars, men bättre med januari/februari. Här får du se hur jag får fröna att gro lätt och snabbt, utan krångel. Detta sätt lyckas alltid och groningen kommer igång fort.

Chili ´Jamaican Bell´ med sina vackra klockor

Jag sår på en bit fuktigt hushållspapper som jag lagt i en urdiskad plastburk, den här gången var det skagenröra där innan. Vilken plastburk som helst funkar.

Chilifröna gror bra i papper

Jag sätter på locket och ställer burken varmt. På golvvärmen i badrummet, eller ovanpå kylskåpet, eller i fönstret ovanför ett element är bra ställen. Sedan kan jag glömma burken i ca 1 vecka. Mörkt gör inget, såvida jag inte glömmer fröna längre tid och de börjat växa och blir rangliga. En del fröer kan gro extra snabbt, så man får kolla ibland. Denna gång väntade jag nog så länge, så fröna hade inte bara grott, utan även börjat växa, ett hade små, små blad till och med.

Paprikan ´Yesil Tatli´ behöver också en tidig sådd

Jag fyller en urdiskad tomat/vindruvsask med bra gödslad planteringsjord och lägger mycket försiktigt groddarna på jorden och lägger lite jord ovanpå dem. Eller gör först små gropar i jorden att lägga dem i och puttar sen jorden över. Om jorden är fuktig, räcker det att duscha lite lätt ovanpå sådden, vid torr jord behövs mer vattning, och gärna underifrån på fat.

De små groddarna planteras i gödslad jord.

Jag stänger locken och knyter in askarna i en plastkasse. När groddarna kikar upp ur jorden tas kassen bort och belysningen slås på. Locken behålls på ett tag så behövs mycket lite vatten. Det är lätt att vattna ihjäl små groddar.

Chili och paprika på g!

När plantorna börjar få trångt är det dags att plantera om dem i var sin kruka. Börja med små krukor och utöka eftersom. Två omplanteringar till under våren är bra. Sist ska de i stora krukor , gärna 20 liter. Jag brukar använda stora krukor med vattenmagasin i botten. Då växer de till små träd. På videon i förra inlägget ser du fjolårets plantor som var sådda i januari. De hade stått en hel del ute och skulle förstås ha utvecklats ännu bättre om de fått växthusplats hela sommarn. Jag brukar bara ha två stora plantor, på var sin sida av växthusgången. SÅ SNYGGT! Och dessa två ger tillräckligt med frukter till många burkar chilimarmelad. Recept HÄR.

Jag har paprikafrö över så det blir utdelning framöver, här på bloggen eller på Instagram. Följ mig gärna där också! @gladigront.

2 reaktioner på ”Så lyckas jag med frösådd av chili och paprika snabbt och lätt.

  1. Hanna Pohjola

    Smart tips! Jag brukar så direkt i såjord, men det är ju jättesmart att så i lite fuktat papper och på det sättet ha kontroll över vilka frön gror! Tack! 🙂

Kommentarer inaktiverade.