Såga ner en tung gren – rätt och fel

Medelålders träd beskar vi idag på Grönt Kort-kursen. Jag börjar vänja mig vid att arbeta från stege, inte så viktigt i hemtrakterna men här är träden mycket högre. Här kommer några av dagens tips: När man tar ner en tyngre gren är det lätt hänt att precis innan man sågat igenom faller grenen av tyngden och drar med sig den flik av barken som man inte hunnit igenom. Det blir ett fult sår som blir inkörsport för sjukdomar. På bilden gjorde jag så med flit för att visa. Den delen skar jag senare bort.

Ta bort tung gren

Istället ska man såga ett snitt underifrån på den gren som ska bort och därefter såga av grenen ovanför det första snittet. När grenen faller lossnar barken vid det nedre snittet istället för att dras med långt ner.  Det här gjorde jag en bit ut på grenen som ska bort, så det blev en stump kvar som sedan var lätt att såga bort. Efter att bilden var tagen sågade jag igenom det övre snittet tills grenen bröts av tyngden. Titta noga på bilden så ser du övre och undre snittet.
Beskära fruktträd

Så här ser det ut när grenen fallit utan att fläka av bark ( bilden från annan kapning). Den bröts istället vid nedre snittet och sedan skar jag bort stumpen precis vid en förgrening. Märk väl att tjocka grenar undviker man att ta bort, ta helst inte grövre diameter än 5 cm.

Beskärning träd

Slutresultatet, mer går inte ta att ta denna tid på året, ja inte senare i år heller, då skjuter trädet nödskott sk vattenskott som är av sämre slaget. Däremot går det bra nästa år men då blir det nya kursdeltagare som gör jobbet.

Färdigbeskuret äppelträd