Dagens gäster blev försökskaniner till mina första semmelwraps. Receptet har jag hittat i Tidningen Land. Kul och annorlunda. Jag vill nog ha sådana här istället för semlor i fortsättningen! Lite bökigt att kavla ut tunna och runda så jag tog en del extra mjöl, och precis som det står ska man inte grädda för länge. Då spricker de när man ska vika ihop. Det märkte jag. I receptet nedan har jag ökat på mängden fyllning. Det behövdes.
Semmelwraps 12 st 225 grader
25 g jäst
1 dl mjölk
1 1/2 dl vatten
100 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1 kryddmått salt
1/2 tsk kardemumma
1 ägg
8 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning:
6 msk mjölk
300 g riven mandelmassa
3 dl vispad vispgrädde
florsocker
Värm mjölk och vatten till 37 grader och blanda med den smulade jästen. Tillsätt övriga ingredienser, spar ev lite av mjölet till utbakning. Arbeta degen smidig och låt jäda till dubbel storlek. dela degen i 12 bitar och gör släta runda bullar, då går det lättare att kavla ut dem till 20 cm stora rundlar. Ta mer mjöl om det behövs. grädda i mitten av ugnen 3-4 minuter till de är genomgräddade men inte fått färg. Låt svalna under bakdukar så de inte torkar. Vispa mandelmassa och mjölk till smeten är jämn och bred ut den tvärs äver rundlarna. Klicka eller spritsa dit grädden och vik ihop med botten först och vik sedan in kanterna från bägge sidorna. Pudra över florsocker och sno runt en bit smörpapper på nedre delen.
Ja, gästerna åt och var nöjda, fast jag tyckte rundlarna blev torra, nog för att jag gräddade för länge. Men det var inte sista gången…