Skuggrabatt 1 – snygga blad

Lia har frågat efter förslag till en rabatt i skugga. Här kommer förslag på några växter till att börja med. Några timmars sol per dag behöver de flesta skuggväxter ändå, exempelvis om solen når dit morgon och kväll. Parasollbladet är en av mina favoriter, det är så snyggt med de stora, runda, matta, ljusgröna bladen. Både maffigt och lugnt på en gång. Många flikiga blad ger ett oroligt intryck, då ger de runda formerna och släta bladen en bra balans. Här en bild från Enköpings parker i maj. Undervegetationen består, tror jag, bland annat av av ormöga, Omphalodes, som är en fin marktäckare för woodland och skugga.

Enköpings parker i maj
Parasollblad i vårutspring

Parasollbladet, Astilboides tabularis, trivs i skugga och fuktighetshållande jord, men den som många andra skuggväxter kan stå i sol bara den får nog med vatten. Den blir meterhög med minst halvmeterstora blad med vågig kant. Vita plymer kommer från juli, med det är bladen är grejen! Läs mer om den i mitt tidigare inlägg här.

Hasselörtens blanka mörkgröna blad trivs i skuggan

Under mitt parasollblad har jag planterat hasselört, Asarum europaeum. Den växer längs marken med små mörkgröna, blanka blad som tar igen den runda formen hos parasollbladet. Kontrast ger den med det mörkgröna, blanka mot parasollbladets ljusgröna matta blad. Smått mot stort blir också en fin kontrast. Det stora ser ju stort ut först när man jämför det med något litet! Hasselörten är trög i starten, men väl värd att vänta på, då den till slut täcker marken.

Bra kompisar till parasollbladet är också funkia, Hosta, som finns i massor av färgkombinationer på bladen; grönt, blågrönt, gulgrönt och vitt. I år har jag planterat ´Kiwi Full Mounty´ som har blad i grönt, vitt och lime. Det blir snyggt när den växt på sig!