Nu är alla blåbären i frysen utom de som blev blåbärskaka. Av någon orsak blir den bakad just på hösten, fast det går lika bra med frysta bär. Den här gången gjorde jag dubbel sats. Hälften blev som vanligt en långpanna full, medan resten blev ett antal blåbärspizzor. Lagom stora att ta fram när 4-5 personer ska fika. Vaniljsockret är det lilla extra som gör blåbären så goda.
Här får du receptet:
Blåbärskaka 225 grader 15-20 minuter
2,5 dl kall mjölk och
50 jäst blandas
200g smör finfördelas i
8 dl vetemjöl
Blanda ihop mjölk- och mjölblandingarna tillsammas med
0,5 dl socker och
1litet ägg
När degen jäst till dubbel storlek trycks degen ut i en långpanna fodrad med smörpapper. Eller forma till 4 pizzabottnar. Gör lite tjockare kanter. Låt jäsa i 20 minuter. Häll på
1 liter blåbär
strö över en blandning av
1 dl socker
1 msk potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
Pensla kanten med uppvispat ägg och grädda i ca 15-20 minuter. Långpannekakan skärs i bitar. Njutes med glass eller vaniljsås.