Smörkolapuffar och mera hemlagad nyårskonfekt

Än är inte helgerna över så man kan unna sig lite mera hemlagat godis. Inga skumma tillsatser och konstgjorda smaker som i köpt godis. Smörkolapuffarna kokar man i micron så de går jättesnabbt att göra. Det puffade riset balanserar den söta kolan bra.

Hemlagade smörkolapuffar

Smörkolapuffar i micron
100 g smör
1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl socker
1 dl sirap
puffat ris

  • Häll alla ingredienser i en så stor skål så att det inte kokar över. Koka i micron på full effekt i ca 10 minuter.
  • Prova genom att hälla några droppar i ett glas kallt vatten. När kolan stelnar och är på gränsen till hård är den klar.
  • Häll upp kolan i en form med bakplåtspapper. Häll direkt på puffat ris och tryck ner med en gaffel. Tillsätt så mycket som kolan kan “svälja”.
  • Låt svalna lite, men skär i lagom bitar innan det blir för hårt.

Har du mer tid kan du göra denna
Vaniljfudge med kola och torkade bär

100 g smör
2 1/2 dl strösocker
1/2 dl creme fraiche
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1/2 burk karamelliserad mjölk
100 g hackad vit choklad

Vaniljfudge med kola och torkade bär
  • Klä en liten form med bakplåtspapper
  • Smält smöret och tillsätt resten utom chokladen. Koka i ca 2 minuter tills sockret lösts upp.
  • Ta från spisen och rör ner chokladen. Rör tills den smält.
  • Rör fort ner den karamelliserade mjölken som liknar och smakar som kola (det går lika bra med kondenserad mjölk men då måste du koka den oöppnade burken i en kastrull med vatten i några timmar).
  • Rör ner en näve torkade syrliga bär. Jag hade egna torkade svart- och rödvinbär.
  • Häll smeten i formen. Skär i bitar när det kallnat.

Fler recept finns på bloggen. Använd sökrutan uppe till höger och skriv konfekt eller godis.