Snabb gokaka med rödvinbär och brynt smör.

Snabb i flera bemärkelser är denna kaka. Redan har bra många rutor försvunnit ur långpannan och det går fort att röra ihop smeten i en stor kastrull. Ett superenkelt recept som följt mig i många år. Som andra kladdkakor innehåller denna mycket socker så rödvinbären ska inte bytas ut mot sötare bär, då blir det för sliskigt. Frysta bär går också bra. I min nya version bryner jag smöret som ger en så god kolaaktig smak.

rödvinbärskaka

Här kommer receptet:

Rödvinbärskaka med brynt smör 200-225 gr i ca 30 minuter

200 gr smör smältes i en stor kastrull och brynes tills det är ljusbrunt. Låt svalna.
6 dl socker och 4 ägg rörs ner, enklast med en trägaffel.
5,5 dl vetemjöl och 1-2 msk vaniljsocker rörs ner.

Häll smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna 45×35 cm. Strö på mycket rödvinbär. En mindre långpanna ger tjockare och segmjuka kakor. Med en större långpanna blir lagret med smet tunnare och kakorna får mer tuggmotstånd. Väldigt goda så också.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Låt kallna innan du skär upp. Piffa upp med att strö över lite florsocker med hjälp av en sil.

6 reaktioner på ”Snabb gokaka med rödvinbär och brynt smör.

    1. Monica Söderström

      Kul att du gillade recepetet. Med mindre socker blir det nog inte som en kladdkaka, men kanske det går att byta ut delvis mot Sukrin? Hör av dig om du lyckas!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.