Snabb i flera bemärkelser är denna kaka. Redan har bra många rutor försvunnit ur långpannan och det går fort att röra ihop smeten i en stor kastrull. Ett superenkelt recept som följt mig i många år. Som andra kladdkakor innehåller denna mycket socker så rödvinbären ska inte bytas ut mot sötare bär, då blir det för sliskigt. Frysta bär går också bra. I min nya version bryner jag smöret som ger en så god kolaaktig smak.
Här kommer receptet:
Rödvinbärskaka med brynt smör 200-225 gr i ca 30 minuter
200 gr smör smältes i en stor kastrull och brynes tills det är ljusbrunt. Låt svalna.
6 dl socker och 4 ägg rörs ner, enklast med en trägaffel.
5,5 dl vetemjöl och 1-2 msk vaniljsocker rörs ner.
Häll smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna 45×35 cm. Strö på mycket rödvinbär. En mindre långpanna ger tjockare och segmjuka kakor. Med en större långpanna blir lagret med smet tunnare och kakorna får mer tuggmotstånd. Väldigt goda så också.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Låt kallna innan du skär upp. Piffa upp med att strö över lite florsocker med hjälp av en sil.
Hej.
Låter jättegott men tror du man kan göra kakan med mindre socker i?
Liza Hansson
Kul att du gillade recepetet. Med mindre socker blir det nog inte som en kladdkaka, men kanske det går att byta ut delvis mot Sukrin? Hör av dig om du lyckas!
Hej
Du hade rätt, kakan blev inte så kladdig men god var den.
Ska göra den med allt socker nästa gång.
Allt med bär är ju så gott och kombinationen med sött och surt också.
Super,super goda!
Ja visst är dom vanebildande! Och ändå bara enkla vanliga ingredienser.