Snabb i flera bemärkelser är denna kaka. Redan har bra många rutor försvunnit ur långpannan och det går fort att röra ihop smeten i en stor kastrull. Ett superenkelt recept som följt mig i många år. Denna kaka innehåller mycket socker så rödvinbären ska inte bytas ut mot sötare bär, då blir det för sliskigt. Frysta bär går också bra. I min nya version bryner jag smöret som ger en så god kolaaktig smak.
Här kommer receptet:
Rödvinbärskaka med brynt smör 200-225 gr i ca 30 minuter
200 gr smör smältes i en stor kastrull och brynes tills det är ljusbrunt. Låt svalna.
6 dl socker och 4 ägg rörs ner, enklast med en trägaffel.
5,5 dl vetemjöl och 1-2 msk vaniljsocker rörs ner.
Häll smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna 45×35 cm. Strö på mycket rödvinbär, ca 5 dl. En mindre långpanna ger tjockare och segmjuka kakor. Med en större långpanna blir lagret med smet tunnare och kakorna får mer tuggmotstånd. Väldigt goda så också.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Låt kallna innan du skär upp. Piffa upp med att strö över lite florsocker med hjälp av en sil.