Snabbakad chokladkaka med bondbönor till Fars Dag

Istället för att baka chokladkaka med köpta svarta bönor, odlade långt bort, bakar jag med bondbönor från egen täppa. Kakan är mäktig så en liten form räcker till 8 små bitar. Den som inte har odlat bondbönor kan köpa, sist såg jag i frysdisken på Lidl. Och till sommarn kan du odla själv, bland de mest lättodlade grönsakerna, det går bra även i Norrland. Med innehåll av bönorna får vi fibrer och protein. Men fortfarande en saftig god kaka med fin konsistens, lite som kladdkaka trots genomgräddad. Inte så väldigt söt men med god smak av kaffe och andra tillsatser. Den som vill kan förstås öka på sockret. Enkelt att laga till, då allt blandas i matberedaren.

Mäktig chokladkaka

Chokladkaka med bondbönor 8 bitar 175 grader 15-20 minuter

1 1/2 dl kokta bondbönor utan skal
1/2 dl riktigt starkt kaffe
1/2 dl solrosolja
3/4 dl socker
1/4 -1/2 dl kakao
1 krm salt
1 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
Ev valfri smaktillsats som rivet limeskal, mynta eller pepparmintsdroppar, finhackad chili eller vad du gillar.

1/2 dl grädde
50 gr mörk choklad

Halllon till dekoration

Bönorna ska förvällas och när man tar av det vita skalet visar sig två läckert gröna bönor!

Mixa bondbönorna i matberedare med kaffe och olja. Tillsätt socker, vaniljsocker, salt, vetemjöl och ev smaktillsatser och kör lite till. Smörj en liten pajform ca 16 cm med lite matolja. Häll i smeten och grädda i mitten av ugnen ca 15-20 cm. Prova med sticka att den är torr även i mitten. Alltså torrare än en vanlig kladdkaka. Hela kakan blir ändå lite som en kladdkaka.


Koka upp grädden, ta kastrullen från värmen och bryt ner chokladen. Rör tills den smält och bred på den kalla kakan. Dekorera med hallon. Servera med extra hallon vid sidan.

Chokladkaka med bondbönor